38 leerlingen van Vito maken een werkstuk voor de Vlaamse Houtproef.© Ronny van den Ackerveken

Vito doet voor de tiende keer mee aan Vlaamse Houtproef

Hoogstraten, Rijkevorsel, Beerse -

Voor de leerlingen van het vierde jaar Hout en Houttechnieken van Vito Hoogstraten was het donderdag geen gewone lesdag. Ze kregen de hele schooldag tijd om hun opdracht voor de Vlaamse Houtproef uit te voeren.

Aan de wedstrijd van Embuild Vlaamse Schrijnwerkers nemen zevenhonderd leerlingen van 47 Vlaamse scholen deel. De deelnemers mogen in hun eigen school het werkstuk maken. “Bij ons doen dit schooljaar 38 leerlingen mee”, zegt technisch adviseur afdeling Hout Gert Goetschalckx. “Het is de tiende keer dat Vito Hoogstraten zich ingeschreven heeft voor de Vlaamse Houtproef. Leerkracht Marc Veltmans is hiervoor al tien jaar de drijvende kracht. De voorbije negen jaar kwam de laureaat van de provincie Antwerpen vier keer uit onze school en hadden we drie winnaars van de Vlaamse finale.”

“De deelnemers krijgen elk jaar de dag voordien een filmpje te zien over het werkstuk dat ze moeten maken. In een bundel staat de nodige technische uitleg. De opdracht bestaat uit een combinatie van machinale vaardigheid en met de handen werken. De laatste jaren ligt de focus meer op het machinale. De schuine verbinding van het werkstuk dit jaar moeten ze met de hand zagen. Er zijn twee juryleden aanwezig, die op het einde van de schooldag alle werkstukken meenemen. De uitslag volgt over enkele weken. Voor ons is het een mooie kans om het niveau van de leerlingen na te gaan”, legt Gert Goetschalckx uit.

Pittig

Saartje Van Overbeke uit Beerse is het enige meisje van de 38 deelnemers van Vito. “Het is best wel pittig om alles van het werkstuk juist te krijgen. Een van de moeilijkste dingen is om in de bovenverbinding het schuine gat mooi haaks te maken.” Voor Milan Gabriëls uit Rijkevorsel lijkt de opdracht mee te vallen. “De tekening ziet er moeilijk uit, maar als je aan de slag gaat, dan is het toch wat gemakkelijker dan het lijkt.” (ram)

Saartje is de enige vrouwelijke deelnemer van Vito.© Ronny van den Ackveken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners