Inge was amper twee toen ze haar rug brak bij een ongeval, 27 jaar later krijgt ze eindelijk een schadevergoeding

© VTM

Inge (29) , bekend van VTM-programma “Over Winnaars”, zit al sinds tweejarige leeftijd in een rolstoel nadat ze haar rug brak tijdens een dramatisch ongeval. Pas woensdag - maar liefst 27 jaar later - heeft de rechtbank in Leuven haar daarvoor een schadevergoeding toegewezen. “Eindelijk”, reageert haar moeder Hilde, die niet begrijpt waarom dat zo lang heeft moeten duren. “Je zou voor minder doodziek worden.”

Marc Klifman en Alain Trappeniers

Ze ontroerde kijkend Vlaanderen door met Koen Wauters brons te halen op een internationale danswedstrijd in Frankfurt. De bekende zanger was de danspartner van Inge (29) uit Gent, die in een rolstoel haar droom wilde waarmaken: zich al dansend op en top vrouw voelen.

© Over Winnaars

Allesbehalve een evidentie voor “overwinnaar” Inge, want ze was amper twee toen ze haar rug brak tijdens een tragisch auto-ongeluk. Bij dat ongeval, in januari 1991, kwamen zowel haar broertje, vader en grootmoeder om het leven. De enige overlevende was zij en haar grootvader. De gebroken rug zorgde ervoor dat Inge tot dusver in een rolstoel gekluisterd zit.

© Over Winnaars

Pas woensdag - na 27 jaar- heeft de correctionele rechtbank zich uitgesproken over de omvang van die schadevergoeding. Het gaat om een hoog bedrag, maar hoeveel precies wenst de familie van Inge privé te houden. Hilde, de moeder van Inge, is vooral blij dat er “eindelijk” een uitspraak is gevallen. “Maar ik begrijp niet waarom dat zo lang heeft moeten duren,” zegt ze. “Dat is schandalig. Weet je, ofwel maak je je daar ziek in en ga je er als ouder of patiënt zelf aan ten onder. Want je zou voor minder doodziek worden. Maar ofwel word je daar - na al die tijd - laks en onverschillig in. 27 jaar is echt verschrikkelijk lang. Het is allesbehalve evident om in zo’n lange periode alle kosten altijd bij te houden, alles terug op te rakelen en alles altijd te moeten blijven nakijken.”

Inge zelf was woensdag niet bereikbaar voor een reactie. Ze zit in Australië om aan haar doctoraat te werken. “Inge hield zich ook niet bezig met die schadevergoeding”, zegt haar moeder. “Ze wil altijd vooruit kijken en met haar toekomst bezig zijn. Maar ik ben daar als ouder wel erg mee bezig geweest. Ik ben blij dat zij nu eindelijk haar schadevergoeding krijgt.”

© Over Winnaars

Voor een goed begrip: de voorbije 26 jaar heeft Inge van de rechtbank wel voorlopige voorschotten als schadevergoeding ontvangen, onder meer om alle nodige medische kosten te dekken. Haar advocaat benadrukt dat het ook niet uitzonderlijk is dat slachtoffers zo lang moeten wachten op het geld waar ze recht op hebben. “In dergelijke zaken, waarbij iemand al zeer jong een ongeval krijgt, geeft men voorschotten zodat die mensen tijdelijk verder kunnen”, zegt haar raadsman Noël Devos. “Maar een afsluitende expertise doet men meestal pas wanneer het slachtoffer 18 of 21 jaar is. Pas op die leeftijd krijgt men zicht over de totale schade. Want van een kind van twee, drie jaar is het te vroeg om te zeggen: wat gaat die heel zijn leven doen? Een globale schadevergoeding wordt gewoonlijk pas afgerekend als het slachtoffer de studies heeft afgesloten. De afhandeling daarna van zo’n geschil duurt daarna sowieso ook nog even. Gelukkig komen dergelijke,uitzonderlijke zware schades zeldzaam voor.”

© Over Winnaars

Het is af te wachten of Inge de toegewezen schadevergoeding nu ook snel gestort krijgt. Verschillende verzekeringspartijen hebben nog de kans om in beroep te gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer