© Mia Uydens

Vandaag herdenken vrachtwagenchauffeurs hun verongelukte collega’s

Kruist u vandaag een tegenligger met een zwart lintje aan de ruit of zijspiegel? Dan neemt die bestuurder wellicht deel aan de eerste nationale dag ter herdenking van verongelukte vrachtwagenchauffeurs. Dat is een initiatief van een Rijkevorselse camioneur.

krvo,kvro

Op de Facebookgroep De Vrachtwagenchauffeur, die ruim drieduizend leden telt, ontstond het idee om de gevallen collega’s uit de transportsector te herdenken. “Het dramatische verkeersongeval met collega-vrachtwagenbestuurder Ruben Wouters, die begin juni om het leven kwam in de Antwerpse haven, maakte binnen de groep veel reacties los”, zegt chauffeur Edwin Maes (33) uit Rijkevorsel. “Daarop stelde ik de vraag: hoe komt het dat chauffeurs geen eigen ‘memorial day’ hebben?”

De boodschap kwam positief aan bij zijn medechauffeurs. Al snel werd de datum op vandaag, 20 juni, geprikt. “We vragen zo veel mogelijk collega's, familieleden en sympathisanten om een zwart lintje te hangen in de linkerhoek van de voorruit of aan de linkerzijspiegel. Dat kan natuurlijk in eender welk voertuig.”

“Niet allemaal cowboys”

De oproep werd pas tien dagen geleden gelanceerd en bereikte ook Nederland en Wallonië. Maes hoopt dat het initiatief overal goed wordt opgevolgd. “Hopelijk helpt het ook om ons in een beter daglicht te stellen”, zegt hij. “Als er ergens iets gebeurt met een vrachtwagen, dan keert de opinie zich gegarandeerd tegen ons, ongeacht de omstandigheden. Natuurlijk gebeuren er fouten binnen onze eigen gelederen, maar de meerderheid denkt dat wij allemaal cowboys zijn. Neen, wij zijn geen moordenaars in machines. Ook wij lijden bij verlies en worden gemist als we op een dag niet meer thuis zouden komen.”

CIJFERS

- 17%: in 2016 was bij 17% van de dodelijke ongevallen een vrachtwagen betrokken (102 op in totaal 597 dodelijke ongevallen)

- 23: er vielen in 2016 in totaal 109 dodelijke slachtoffers in letselongevallen met vrachtwagens. 23 van hen waren de bestuurders zelf.