Arbeidsinspectie start onderzoek na anonieme brief over grensoverschrijdend gedrag bij VRT NWS

De arbeidsinspectie start een onderzoek naar de werking binnen de nieuwsdienst van VRT. Dat schrijft De Standaard en dat nieuws is bevestigd. Het onderzoek komt er na een anonieme brief over grensoverschrijdend gedrag bij de JONG-redactie van de nieuwsdienst.

In mei vindt er bij de nieuwsdienst van de VRT, meer bepaald op de JONG-redactie, een arbeidsinspectie plaats van FOD Werkgelegenheid. Het onderzoek komt er na meldingen over grensoverschrijdend gedrag binnen die deelredactie van VRT NWS.

Tijdens een Mediacommissie in het Vlaams Parlement over het uitstellen van de documentaire over Bart De Pauw kregen enkele parlementsleden een anonieme brief. Daarin spraken drie (ex-)werknemers van de nieuwsdienst over toxisch leiderschap, favoritisme, verzonnen vergaderverslagen en pestgedrag bij de redactie.

In de brief stond te lezen dat het over 24 slachtoffers gaat over een periode van meer dan 7 jaar. Verschillende parlementsleden spraken van een "structureel probleem" en "een angstcultuur binnen de VRT". 

Volledige medewerking

VRT bevestigt dat ze in mei arbeidsinspecteurs mogen verwachten. "Dat is niet ongebruikelijk", zegt VRT-woordvoerder Bob Vermeir. "We juichen dat zelfs toe en geven onze volledige medewerking." Het is nog niet duidelijk of de inspectie er komt op vraag van medewerkers binnen de nieuwsdienst.

Meest gelezen