Themabeeld.© AP

Nieuw onderzoek: “Europese Unie financiert het achterlaten van migranten in de woestijn”

Met financiële steun van de Europese Unie worden in Noord-Afrika tienduizenden migranten opgepakt en achtergelaten in de woestijn. Dat stellen Lighthouse Reports en verscheidene internationale media aan de kaak in een nieuw onderzoek. De Europese Commissie erkent “een moeilijke situatie”.

blg
Bron: BELGA

Samen met onder meer Le Monde en The Washington Post heeft het journalistieke collectief Lighthouse Reports maandenlang onderzoek gedaan naar “clandestiene operaties” in de landen van Noord-Afrika, waarbij “tienduizenden” voornamelijk Sub-Saharaanse migranten worden “achtergelaten in de woestijn of in afgelegen gebieden om hen te verhinderen naar de EU te komen”.   

Volgens het onderzoek worden vluchtelingen en migranten in Marokko, Mauritanië en Tunesië “opgepakt vanwege hun huidskleur, in bussen geplaatst en vervoerd naar niemandsland, vaak in verlaten en droge gebieden”, zonder water of voedsel. De onderzoekers laken “een systeem van massaverplaatsing” dat “functioneert dankzij het geld, de voertuigen, de uitrusting, de inlichtingen en de veiligheidsdiensten die geleverd worden door de EU en de Europese landen”. 

“Moeilijke situatie”

De EU heeft met de drie landen akkoorden gesloten die onder meer voorzien in Europese financiering om hen aan te sporen om de immigratie naar Europa af te remmen. Lighthouse Reports sprak met twee anonieme Europese bronnen die erkennen dat het “onmogelijk” was om volledige zekerheid te krijgen over de wijze waarop de fondsen worden gebruikt. 

De Commissie antwoordde niet expliciet op de aantijgingen. “Soms is de situatie moeilijk in onze partnerlanden”, maar het “blijven soevereine staten die hun nationale ordediensten controleren”, reageerde een woordvoerster. Ze onderstreepte dat de EU de programma’s die ze financiert ook monitort en dat de parterlanden zich hebben geëngageerd om het internationale recht en de mensenrechten te respecteren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER