Rapper Stormzy haalt op Brit Awards uit naar Theresa May (terwijl hij onder douche staat)

Zangeres Dua Lipa en rapper Stormzy zijn de grote winnaars van de Brit Awards dit jaar. Dua Lipa haalde woensdagavond in Londen twee prijzen binnen, die van beste Britse artieste en beste doorbraak. Stormzy was beste Britse artiest en kreeg de felbegeerde prijs van beste Britse album (‘Gang Signs & Prayer’). En dat betekende dat Ed Sheeran die prijs dus niet kreeg, tot ontsteltenis van zijn fans.

Op internationaal niveau waren de prijzen voor zangeres Lorde, rapper Kendrick Lamar en rockgroep Foo Fighters. De beste Britse single was ‘Human’ van Rag’n’Bone Man. Harry Styles maakte dan weer de beste videoclip voor ‘Sign of the Times’.

Superster Ed Sheeran ging met lege handen naar huis. De zanger kreeg wel een onderscheiding voor zijn internationale succes, maar dat is geen Brit Award in de strikte betekenis, omdat de ontvanger ervan al vooraf vastligt: de prijs is gebaseerd op de internationale verkoopcijfers.

Zijn fans konden maar niet begrijpen dat het album ‘Divide’ van hun idool niet het beste zou zijn, en drukten hun teleurstelling op Twitter uit. Maar Sheeran zelf leek het niet aan zijn hart te laten komen, en nam met plezier de ‘Global Succes Award’ in ontvangst.

Straffe optredens

Winnaars Dua Lipa, Stormzy, Rag’n’Bone Man en de Foo Fighters traden op tijdens de uitreiking in de O2 Arena in Londen. Spectaculair was het concert van Kendrick Lamar, die rapte bovenop een glazen box waarin een luxueuze sportwagen stuk werd geslagen.

Opvallend was ook het optreden van Liam Gallagher, of toch op zijn minst het feit dat hij op de Brit Awards optrad. Enkele dagen geleden was de voormalige Oasis-zanger, die genomineerd was voor beste mannelijke artiest, nog ziedend in een interview met The Guardian omdat hij niet gevraagd was om op te treden maar wel om een award te presenteren:

© REUTERS

‘Ze kunnen oprotten als ze denken dat ik daar naartoe ga gaan en ga klappen voor een of andere idioot. Ik ga niet zeggen: ‘Fucking great, ik ben genomineerd, laten we daarheen gaan en een beetje fucking - wat is het dat mensen dezer dagen doen - netwerken? Daar naartoe gaan met je fucking kostuumpje aan en je arm rond Stormzy en Rag’n’Bone Man slaan, al die onzin doen? Dat ben ik niet, maat. Ik ben verdomd als ik naar de Brits ga.’

Maar hij ging dus toch. Omdat Ariana Grande op het laatste moment wegens ziekte afzegde voor haar eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag na haar concert in Manchester.

Stormzy maakte van zijn optreden – onder een stroom water – gebruik om premier Theresa May te herinneren aan een ander drama dat Groot-Brittannië vorig jaar te verwerken kreeg: de brand die 71 mensen het leven kostte. ‘Yo Theresa May, waar is het geld voor Grenfell? Dacht je dat we Grenfell vergeten waren?’, rapte hij. Het werd door veel kijkers onthaald als hét moment van de avond, en zangeres Lily Allen noemde Stormzy ‘de kampioen van het volk’.

Activisme op de rode loper

Ook op de rode loper ontpopten artiesten zich weer tot activisten. Velen droegen witte rozen, om hun steun te uiten voor de Time’s Up-beweging, die slachtoffers van seksueel misbruik wil helpen.

Zo begint zich een patroon te vormen: zwarte jurken op de Golden Globes begin januari, witte rozen op de Grammy Awards eind januari, zwarte jurken op de Bafta Awards enkele dagen geleden en nu dus weer witte rozen. Zwart in de filmwereld, wit in de muziekwereld, maar telkens een statement voor hetzelfde goede doel.

© EPA-EFE

Toch vindt niet iedereen dat er genoeg gedaan wordt. Paloma Faith: ‘Het enige wat me dwarszit vanavond, is dat niet meer mannen witte rozen dragen. Ik denk dat ze dat zouden moeten doen.’

Ze speldde een roos op het kostuum van een lid van rockgroep Royal Blood op de rode loper. ‘Ik vind dat heel belangrijk. Omdat ik denk dat mannen ons zouden moeten steunen.’

Ed Sheeran was een van de mannen mét roos. Hij zei dat het hoog tijd was voor campagnes als Me Too en Time’s Up. ‘Ik denk dat het eerder gebeurd zou moeten zijn. Maar ik ben blij dat het nu gebeurt. Het is mooi dat mensen er zich nu bewust van zijn.’

Ook onder anderen Rag’n’Bone Man, Sam Smith en Liam Payne droegen of een echte roos, of een badge met een tekening ervan:

© AFP

© REUTERS

© Photo News

© AFP

© Photo News

© AFP

© AFP

© Photo News

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP