Direct naar artikelinhoud
Film

Amerikaanse regisseur cast robot als hoofdrolspeler in nieuwe film

Dansende robots bij de opening van de World Robot Conference in Peking deze week.Beeld EPA

Robot als filmpersonages zagen we al eerder, doorgaans vertolkt door menselijke acteurs of geanimeerd met computereffecten. Filmmaker Tony Kaye hoopt daar nu verandering in te brengen.

Regisseur Tony Kaye (American History X) heeft een robot gecast in de hoofdrol van zijn volgende film, 2nd Born. Kaye en producer Sam Khoze willen geen computer-generated imagery (CGI) of verklede acteurs gebruiken en kiezen daarom bewust voor een échte robot met artificiële intelligentie. Daarin verschilt 2nd Born van pakweg Bicentennial Man (1999), waarin acteur Robin Williams make-up en een kostuum droeg om een robot te vertolken.

De robot zal onderwezen worden in verschillende acteertechnieken en Kaye hoopt ook op een erkenning van de Screen Actors Guild (SAG), een Amerikaanse vakbond voor film- en tv-acteurs. Zo’n erkenning betekent bijvoorbeeld dat de robot in aanmerking kan komen voor een Oscar.

Zo’n erkenning betekent bijvoorbeeld dat de robot in aanmerking kan komen voor een Oscar

2nd Born is een vervolg op 1st Born, een komedie met Val Kilmer en Denise Richards die later dit jaar zal verschijnen. 1st Born gaat over een pasgeboren kind met een Amerikaanse vader en een Iraanse moeder en de complicaties die komen kijken bij families met gemengde achtergronden. De films hebben op het eerste gezicht niets te maken met robots. Hoe de robot in Kayes film zal passen, is dus nog niet duidelijk.

De officiële filmposter voor de Amerikaanse komedie 1st Born.Beeld LA Independent Film & Entertainment