© RR

PORTRET. Van vrolijke jongen in Borgerhout naar beul van IS

De familie van Hicham Chaib (36) meldt dat de Deurnenaar overleden is. Een officiële bevestiging van het overlijden is er nog niet en het is zeer de vraag of die er ooit komt. Chaib is of was de meest gezochte terrorist van België.

sam reyntjens

Uit het bericht dat twee broers van Hicham Chaib zondag op Facebook plaatsten, valt op te maken dat de 36-jarige Deurnenaar op 12 augustus overleden is. Hoe en waar dat precies gebeurd is, is niet duidelijk. Het federaal parket kan het overlijden niet bevestigen en geeft verder geen commentaar. Een officiële overlijdensakte is er niet en zolang die er niet is, wordt Chaib in België niet als overleden beschouwd. Ook omdat het niet de eerste keer is dat er gemeld wordt dat hij dood is.

Kooklessen

Hicham Chaib groeide op in Borgerhout en Deurne. “Er was toen nog geen sprake van IS, hij was een vrolijke jongen die lachend door het leven ging, plezier wilde maken en kooklessen volgde. Als keuzevak had hij fotografie gekozen”, vertelde zijn broer F. in 2016 al in uw krant.

Het is pas in september 2012 dat de wereld kennismaakt met de extremist Hicham Chaib. De échte leider van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem, zit op dat moment in de cel en zijn lijfwacht en rechterhand Chaib vult de leemte. Hij verzorgt de financiën, bezoekt Belkacem en organiseert het Antwerpse protest tegen de anti-islamitische film Innocence of Muslims.

Aan de Drink in Borgerhout wordt op 15 september 2012 een menigte opgestookt door Chaib, die zich op dat moment al Abu Haniefa laat noemen. Hij spreekt ze toe en maant ze aan Amerikaanse vlaggen te verbranden.

(Lees verder onder de foto)

© Bert Hulselmans

“Skiën in Zwitserland”

Vier dagen na de protesten aan de Drink wordt Chaib opgepakt. Na twee maanden wordt hij voorwaardelijk vrijgelaten en nog eens vier maanden later stapt hij in Amsterdam op een bus van Eurolines naar Zürich. Bij een controle aan de Frans-Zwitsers grens vertelt een frisgeschoren Chaib op 19 maart 2013 dat hij vier dagen gaat skiën in Zwitserland en nadien misschien nog doorreist naar Turkije. Even later vervoegt Chaib, die in 2015 in het proces tegen Sharia4Belgium bij verstek tot vijftien jaar cel werd veroordeeld, in Syrië de rangen van Majlis Shura Al-Mujahidin. Nadien groeit hij uit tot “een van de uithangborden van IS”. Zijn echtgenote, de Mechelse Kaoutar Bioui, leeft in Syrië aan zijn zijde.

Vanuit Raqqa, hoofdstad van IS, sijpelen geregeld beelden van Abu Haniefa annex Hicham Chaib naar België. Hij poseert met leiders van IS en paradeert door de straten op een paard en in een zwart legeruniform. Chaib zou een belangrijke functie vervullen bij de religieuze politie, luidt het. “Ik heb me nog nooit zo moslim gevoeld”, laat hij het thuisfront weten in een YouTube-video.

Dat thuisfront geeft de hoop op een weerzien stilaan op als in maart 2016 een nieuw filmpje van IS gepubliceerd wordt. We zijn enkele dagen na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. In de video verheerlijkt Chaib de aanslagen. Op het einde van het fragment schiet hij een geknielde gevangene twee keer door het hoofd. “Dit is niet de Hicham die ik heb opgevoed, mijn hart bloedt”, zucht zijn vader in uw krant.

In februari 2017 wordt hij een eerste keer doodverklaard. Nadat in de pers gemeld werd dat hij bij een bombardement op Raqqa overleden zou zijn, laat Chaib zijn familie via Whatsapp weten nog te leven. Sindsdien is het stil.