© ATV

Kerk-met-grond te koop: wie mooi project indient en genoeg betaalt, moet eerst nog kerk afbreken

Hoboken -

Opvallende advertentie bij enkele immobiliënkantoren: vanaf 227.000 euro, en nog tot 8 april, kan je bieden op een perceel van 1.300 vierkante meter in de Krugerstraat in Hoboken. Op die grond staat de verlaten Heilig Hartkerk. De nieuwe eigenaar moet de kerk slopen en een toekomstproject maken dat de buurt ten goede komt.

Paul Hendrickx

De Heilig Hartkerk vormt het hart van de tuinwijk Heike, die errond werd gebouwd en een erfgoedwaarde heeft. Ze kwam uit het brein van architect François Van Rompaey, die de nood aan betaalbaar en degelijk wonen na de Eerste Wereldoorlog invulde. De hele wijk kreeg een centrale plaats op de Antwerpse Open Monumentendag van 2022. Het is er aangenaam en groen wonen.

LEES OOK. “Wie deze tuinwijk ontdekt, wil nooit meer weg”

Maar het was jaren geleden al onafwendbaar en wordt nu écht concreet: de kerk verkeert in slechte staat, met zelfs het gevaar op vallende brokstukken, het zou miljoenen kosten om ze op te knappen en dus moet ze plat. De laatste kerkdienst vond er plaats met Kerstmis in 2014. Sindsdien staat het gebouw leeg. Die afbraak is ook bepaald in het bredere kerkenplan van de stad, dat de toekomst van alle kerken tegen het licht houdt.

© Walter Saenen

In de geest van de kerkfabriek, huidig eigenaar, en volgens de verkoopsvoorwaarden zal de nieuwe eigenaar de kerk slopen en bij het bod een mooi buurtproject indienen voor de toekomst. Alvast een deel van de hele site zal na de afbraak naar de stad gaan via schenking. De stad legt er dan een groenzone aan, die dient als buurtpark én op andere momenten als speelplaats voor basisschool De Puzzel. Het eigen gedeelte kan de eigenaar ‘ontwikkelen’, maar binnen bepaalde afspraken. Het lijkt logisch en rendabel dat een gedeelte alvast uit woningen zal bestaan.

Begeleid wonen

Maar de nieuwbouw moet ook een verwijzing bevatten naar het religieuze verleden. En vooral, de helft van het hele project moet een woonfunctie hebben met sociale en/of maatschappelijke meerwaarde. Hier wordt wat creativiteit gevraagd van de kandidaat-koper: begeleid wonen bijvoorbeeld? Jeugdwerking? Of een soort parochiehuis 2.0?

Het zal een jury zijn die de kandidaat-koper, zijn bod én het ingediende voorstel bekijkt. Dus naast het geboden bedrag wordt ook de kwaliteit van het voorstel geëvalueerd. In de jury zitten onder andere kerkfabriek, stad en Stedenbouw. Tegen 8 april moeten de voorstellen binnen zijn en kan de jury aan het werk.

De bouwheer heeft dus best wat ervaring met het invullen van grotere projecten. En ook de afbraak van een kerk is natuurlijk geen kleine klus. In een kapel vlakbij houdt de parochiegemeenschap De Wegel intussen nog haar diensten en bijeenkomsten. Ook met die functie moet de projectontwikkelaar rekening houden. En bij de kerk koopt de eigenaar meteen ook de woning Krugerstraat 109.

Krugerbrug

Troeven heeft deze site wel: bovenop de bijna ‘paradijselijke’ omgeving, zoals bewoners wel eens zeggen, is er nabijheid van het centrum Hoboken, de vlotte bereikbaarheid van het centrum van Antwerpen, en de vernieuwde Krugerbrug voor fietsers en voetgangers die zonder verkeerslichten de ruime omgeving kunnen verkennen.

De hele bieding en beoordeling loopt via Covast, online biedingsplatform dat overheden en non-profitorganisaties begeleidt bij dit soort complexe dossiers. Meerdere immokantoren kunnen aan zo’n Covast-dossier hun wagonnetje aanpikken en bieders enthousiast maken of plaatsbezoeken organiseren. Het is daarom dat je via Google meerdere immo’s vindt die de site in hun portefeuille hebben.

De details via covast.be/RealEstate

Een van de bewoonsters van de tuinwijk met de kerktoren in de achtergrond.© Walter Saenen

De binnenkant van de kerk. Ze werd gesloten omdat ze niet meer veilig was. En een restauratie zou miljoenen kosten.© Walter Saenen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV