Pedagogisch directeur Hanne Sips legt de allereerste steen van het nieuwe D-blok op het vroegere sportveld van Sint-Clara.© Sophie Nysmans

Sint-Claracollege bouwt nóg een nieuw schoolgebouw bij: “Onze school is enorm gegroeid”

Arendonk -

Op het vroegere sportveld van het Sint-Claracollege in Arendonk is vrijdag de eerste steen gelegd van een nieuw schoolgebouw van drie verdiepingen. “Het is nog maar acht jaar geleden dat we verhuisd zijn van onze oude containerklassen naar een compleet nieuwe campus, maar sindsdien is ons leerlingenaantal met de helft toegenomen”, zegt de directeur.

Eddy Meulemans

Acht jaar nadat het Sint-Claracollege aan de Kloosterbaan in Arendonk een fonkelnieuwe ‘school van de toekomst’ van 10 miljoen euro heeft geopend, wordt vandaag nog eens 4 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuw schoolgebouw van 2.000 vierkante meter en achttien klaslokalen verdeeld over drie bouwlagen.

“Sinds de ingebruikname van onze nieuwe campus in 2016 zijn we enorm gegroeid. Onze school telt nu al 1.074 leerlingen: niet alleen uit Arendonk, maar ook uit Retie, Ravels, Oud-Turnhout, Turnhout en Dessel. Een moderne school, met de nieuwste technologie en hedendaags comfort van warmte en licht, dat spreekt jongeren aan”, zegt pedagogisch directeur Hanne Sips, die ervan overtuigd is dat een aangename schoolomgeving ook een positieve invloed heeft op het welzijn én de leerprestaties van de scholieren.

Veel licht en zicht

Het nieuwe D-blok is bedoeld voor de leerlingen van de STEM-richting en de sociale richtingen zorg, maatschappij en welzijn. Het oude G-blok, aan de straatkant op de Kloosterbaan, dateert nog uit 1959 en wordt gesloopt. “Omdat een renovatie te duur en onpraktisch bleek, hebben we gekozen voor een nieuwbouw”, zegt Lieven Van Baelen, gebouwenbeheerder van Sint-Clara. “Het wordt een bijna-energieneutraal gebouw, met veel licht en zicht op de achterliggende velden. Dankzij de grote glasramen ga je er dwars doorheen kunnen kijken.”

Dankzij de grote glaspartijen wordt het een gebouw met veel warmte, licht en zicht.© Markant Architecten

De gevels van het nieuwe D-blok kleuren fel oranje. “Het gaat een mooi geheel worden”, gelooft Lieven. “De oranje bakstenen zijn anders dan de fel rode stenen van ons huidige schoolgebouw, maar ze passen perfect bij elkaar.”

Schoolpark

Vrijdagmiddag werd de eerste steen gelegd door een gemengde bouwvakkersploeg van de directie, de leerlingen en het gemeentebestuur. Het streefdoel is dat de nieuwbouw klaar is op 1 juni 2025, net voor het einde van volgend schooljaar.

“Het oude G-blok, tussen het college en de basisschool, wordt daarna afgebroken”, zegt directeur Hanne Sips. “Het plan is om het terrein volledig te ontharden. Samen met onze buren van basisschool Sint-Clara willen we er een gezamenlijk schoolpark inrichten, met grasperkjes, bomen, planten, bloemen en zitbanken.”

Een gemengde bouwvakkersploeg van directie, leerlingen en gemeentebestuur legde vrijdagmiddag de eerste steen van het nieuwe D-blok.© Sophie Nysmans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners