steaming

Verhoogd politietoezicht na vechtpartij in Geraardsbergen

© Belga

De politie houdt in Geraardsbergen extra toezicht rond het station en in het centrum, nadat een jeugdbende een scholier zwaar heeft toegetakeld.

Mark Eeckhaut

“De politie patrouilleert vandaag extra in de buurt van het station en in het stadscentrum. De bevolking mag zich niet onveilig voelen, en al zeker de kinderen en schoolgaande jeugd niet.” Burgemeester Ann Panis (Open VLD) reageert met die maatregel op een geval van zware agressie vorige donderdag aan het station van Geraardsbergen. “Wat er exact gebeurd is, zal het onderzoek moeten uitwijzen. Maar volgens de korpschef zijn er al drie jongeren opgepakt en ter beschikking gesteld van de jeugdrechter.”

Een 16-jarige scholier kreeg donderdag na school klappen van enkele jongeren aan het station. Zijn vader getuigde zaterdag in het Nieuwsblad dat zijn zoon geweigerd had om 100 euro te betalen aan een jeugdbende in ruil voor bescherming. “Zondagavond hebben ze mijn zoon op Snapchat bedreigd”, vertelt hij. “Hij moest maandag om 8 uur met 100 euro aan het station in Geraardsbergen staan.” Maandag ging de vader samen met zijn zoon naar het station. Volgens de man kwam het toen een eerste keer tot een vechtpartij. “Ze wilden dat mijn zoon drugs voor hen verkocht. Die weigerde en toen zeiden ze dat hij hen 100 euro moest betalen.” Volgens de vader konden hij en enkele van zijn vrienden de jongeren toen nog in bedwang houden tot de politie ter plaatse was.

Maar donderdag kreeg de 16-jarige toch klappen toen hij alleen aan het station was. Op beelden van de vechtpartij die op sociale media staan, is te zien hoe de jongeman een klap op zijn slaap kreeg, op de grond viel en schoppen incasseerde. Een oudere man die de jongen wilde verdedigen, kreeg ook slaag. “De neus van mijn zoon is verbrijzeld en zijn oogkas is helemaal opgezwollen”, zegt de vader.

Drie minderjarige daders werden opgepakt, het parket Oost-Vlaanderen is een onderzoek gestart. Dat zal moeten uitwijzen wat de exacte context van de vechtpartij is.

Zottegem

De politie onderzoekt ook of er een verband is met een eerdere vechtpartij diezelfde dag aan het station van Zottegem. Daar ging een dertigtal jongeren met elkaar op de vuist om onduidelijke redenen. De politie pakte twee personen op en moest de wapenstok gebruiken om de orde te handhaven. Er werd ook een steen door het raam van een auto gegooid. Ook vrijdag was er voor en na schooltijd massaal politie aanwezig om de situatie in de gaten te houden.