© W&F

District Ekeren vindt tekening naakte vrouw ongepast: 13.000 flyers de vuilbak in

13.000 flyers voor de Kasteelfeesten van komend weekend in Ekeren gingen rechtstreeks de vuilbak in. De reden: een tekening op het foldertje van een naakte dame. Nochtans is het thema van het feest barokkunstenaar Rubens, bekend voor zijn ode aan het vrouwelijk naakt. Maar het districtsbestuur vond de prent niet gepast, en alle flyers werden herdrukt, deze keer mét een zedig kleedje over het vrouwenlichaam.

Britt Peeters

Volgens Karin Nauwelaerts, de verantwoordelijke uitgever voor de flyer van de Kasteelfeesten, en de districtssecretaris in Ekeren, was er maar één afbeelding op de activiteiten-plattegrond die in het oog sprong: die van een naakte vrouw naast een geklede man. De tekening werd ontworpen door Antwerps graficus Frank Ivo Van Damme, met een knipoog naar de stijl van Rubens, het thema van de Kasteelfeesten.

“De naakte vrouw op de plattegrond moest een beeldje voorstellen waar je je hoofd kan doorsteken, en geeft de plaats aan waar een fotozuil zal staan.“ Maar het feit dat er voor de prent een naakte vrouw gebruikt werd, vond Nauwelaerts niet kunnen. Zelf zag ze het ontwerp pas toen de 13.000 flyers al gedrukt waren.

“Het ontwerp werd in het begin van de zomer voorgesteld bij de verantwoordelijke diensten. Maar heel wat mensen waren toen in verlof, en bovendien is het niet via het districtscollege gepasseerd. Toen ik de flyer dan in augustus voor het eerst in handen kreeg, vond ik dat de naakte vrouw er te prominent op stond. Ik vroeg me vooral af of we met die specifieke afbeelding naar buiten konden komen bij een evenement voor het brede publiek.”

Diversiteit

En dus besloot Nauwelaerts actie te ondernemen. Ze legde de flyer voor aan de districsschepen die bevoegd is voor communicatie en bij districtsvoorzitter Koen Palinckx (N-VA).

“Zij begrepen mijn twijfels meteen. Bij de promotie van een evenement moeten we rekening houden met diversiteit, op alle vlakken, zoals jong en oud, maar ook verschillende religieuze achtergronden. We willen niemand voor de borst stoten. En we profileren ons als een kindvriendelijk district. Met een duidelijke tekening van een naakte vrouw willen we dus voorzichtig omgaan.”

Dat uitgerekend barokkunstenaar Rubens, die portretten van naakte vrouwen allerminst schuwde, het thema is van de Kasteelfeesten, is volgens de districtssecretaris niet van belang. “Dat doet er in principe niet toe. De keuze om de flyer te herdrukken werd zonder problemen gemaakt.” En dus kreeg het naakte vrouwenlichaam een jurk waarmee ze bedekt werd, en werden alle flyers herdrukt. De oorspronkelijke flyers belandden in de vuilbak.

“Het herdrukken ging slechts om een paar honderd euro”, klinkt het. Het is niet duidelijk of de kunstenaar op de hoogte werd gebracht van de veranderingen aan zijn ontwerp. Hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zwak excuus

De aangeklede vrouw stoot sommige mensen net wél voor de borst. “Zo’n beslissing is toch niet meer van deze tijd”, klinkt het bij Monica De Coninck, Antwerps sp.a-gemeenteraadslid en lijstduwer in het district Ekeren.

“Het thema van het feest is Rubens. Zijn werken met naakte vrouwen zullen toch ook niet bedekt worden? En als het excuus is dat het niet gepast zou zijn voor kinderen, vind ik dat ook een zwakke uitleg. Kinderen letten daar niet eens op. Het probleem ligt eerder bij volwassenen”, zegt De Coninck. “Dat het districtscollege dit zo makkelijk aanpast, stoort mij. Heeft dit te maken met preutsheid? Bovendien kan ik mij voorstellen dat de tekenaar er ook niet mee gediend is.”