© AFP

Orkaan Maria schuift op naar Puerto Rico: “Evacueer of je zal sterven”

De orkaan Maria heeft woensdagochtend met windsnelheden tot 250 kilometer per uur het eiland Puerto Rico bereikt, een ‘unincorporated territory’ van de Verenigde Staten. Dat heeft het Nationaal Orkaan Centrum (NHC) aangekondigd.

km

Het oog van de orkaan van categorie vier is aan land gekomen nabij de stad Yabucoa, in het zuidoosten van het eiland. Dat gebeurde rond 6.15 uur lokale tijd, 12.15 uur Belgische tijd.

Het is de eerste keer in bijna 80 jaar dat een storm van deze grootteorde het gebied treft. De gouverneur van Puerto Rico heeft de inwoners van het eiland gewaarschuwd voor stortregens en vloedgolven. “Evacueer of je zal sterven”, klonk het. Er zijn zo’n 500 schuilplaatsen beschikbaar die onderdak kunnen bieden voor 70.000 mensen.

Eergisteren ging orkaan Maria aan land op het eiland Dominica en Guadeloupe. Maria raasde over Dominica met aanhoudende windsnelheden tot 260 kilometer per uur. Roosevelt Skerrit, de premier van het Caraïbische eilandje Dominica, sloeg op Facebook alarm toen orkaan Maria er vorige nacht met een kracht 5 aan land ging.

De premier zag zijn eigen huis overstromen nadat het dak was weggerukt, maar hij kon gered worden. In latere posts omschreef hij de schade als “vernietigend” en “verbijsterend”. “Tot nu toe zijn we alles kwijt wat geld kan kopen en vervangen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER