Telecombedrijven vrezen dat beschermingswet investeringen afremt

Nieuws
Telecombedrijven zijn helemaal niet te spreken over een wetsvoorstel van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) dat hen beter moet gaan beschermen tegen ongewenste overnames.
anp
vrijdag 17 mei 2019 om 03:00

Den Haag

Het voorstel is overbodig en zal broodnodige buitenlandse investeringen in de weg staan, waarschuwen vertegenwoordigers uit de sector in een gesprek met de Tweede Kamer.

Keijzer wil dat het mogelijk wordt overnames van telecombedrijven tegen te houden of zelfs achteraf terug te draaien, als de nationale veiligheid of openbare orde in gevaar kan komen. KPN, dat zelf zes jaar geleden te maken kreeg met een vijandige overnamepoging door het Mexicaanse América Móvil, heeft daar grote bedenkingen bij. Ook concurrenten VodafoneZiggo en T-Mobile zijn kritisch.

De telecombranche staat de komende jaren voor grote investeringen in bijvoorbeeld 5G-technologie. Daarom is het van groot belang dat bedrijven makkelijk financiering kunnen blijven aantrekken, zegt operationeel directeur Joost Farwerck van KPN. Hij vreest dat de wet zoals die nu op tafel ligt daar een rem op zal zetten. KPN vindt bovendien dat bedrijven al voldoende beschermingsmogelijkheden hebben.

extra obstakels

Strategiedirecteur Robin Kroes van VodafoneZiggo begrijpt de Haagse zorgen om de veiligheid van cruciale netwerken. Maar wijst er ook op dat buitenlandse investeerders al decennia actief zijn in de Nederlandse telecommarkt.

Hun investeringen hebben volgens hem een belangrijke bijdrage geleverd aan hoe de sector er nu voorstaat. ‘Deze wet werpt extra obstakels op’, vreest hij.

Ook juridisch directeur Margreet Hoekstra van T-Mobile wil het kabinet terugsturen naar de tekentafel. Het huidige voorstel ‘levert ongekende en onwerkbare bureaucratie op, bedreigt het ondernemerschap en het investeringsklimaat in Nederland en zet de overheid op onze stoel’.

De Raad van State was eerder ook al kritisch. Het wetsvoorstel is volgens het belangrijke adviesorgaan veel te vaag, waarschijnlijk niet erg effectief en mogelijk in strijd met het Europese eigendomsrecht. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Met 'kop-tot-staartpakketten' wil Berend te Voortwis restvlees voorkomen.

Vleesdistributeur Grutto slacht zonder restvlees: 'Het kan, goed vlees verkopen én de natuur herstellen'

Berend te Voortwis verkoopt met zijn bedrijf pakketten vlees van koeien, varkens en kippen die zijn gehouden door boeren die aan natuurherstel doen. ‘Hoor je dat? Een grutto. Die is er alleen als het land gezond is.’

Peter Wennink en Christophe Fouquet tijdens de aandeelhoudersvergadering van ASML.

Door massaal eigen aandelen in te kopen, fêteren bedrijven kortetermijnbeleggers

Het beoogde nieuwe kabinet ziet tot opluchting van het bedrijfsleven af van een belasting op de inkoop van eigen aandelen. Vorig jaar kochten Nederlandse beursfondsen voor 35,4 miljard euro aan eigen aandelen in. Waarom?

OpenAI maakt GPT-4o ook beschikbaar voor niet-betalende klanten.

OpenAI geeft Google het nakijken met chatbot die 'voelt als AI uit de films'

De nieuwste versie van ChatGPT is een stuk veelzijdiger en kan soepel omgaan met video, tekst en spraak. De pratende chatbot voelt daarmee voor het eerst als persoonlijke assistent. Google heeft voorlopig het nakijken.

Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’