maandag 19 maart 2018 - Heusden-Zolder
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Omwonenden blij dat alternatieve ontsluiting weer wordt onderzocht

Kolenhaven terug naar af

Lummen/Heusden-Zolder

Het Economisch Netwerk Albertkanaal heeft zopas aan de Vlaamse regering voorgesteld om de procedure voor de uitbreiding van de Lummense Kolenhaven in Genenbos stop te zetten. Vooral de ontsluiting van het gebied stuitte op veel weerstand bij de inwoners van Genenbos, Viversel, Eversel en Ubbersel. Als alternatief willen zij een extra brug tussen de Kolenhaven en de E314 en een ontsluiting via de voormalige terreinen van Dossche, de Dellestraat en de E313. 

Patrick Buteneers van Unizo Limburg is opgelucht: “Het is positief dat we dankzij de vereende krachten van de beide gemeenten en de werkgeversorganisaties de lopende plannen hebben kunnen keren. We hebben ons ten opzichte van de beleidsmakers steeds constructief opgesteld en dat werpt nu zijn vruchten af.”

“Vrijdagavond is beslist om aan de Vlaamse regering voor te stellen om de huidige procedure stop te zetten. Hierdoor kan men een nieuwe afweging maken van de alternatieven voor de ontsluiting en daaruit het beste tracé kiezen. Dit betekent dat alle denkpistes voor de ontsluiting weer in aanmerking komen. Wat op zich heel goed nieuws is.”

Rekening met bezwaren

De Lummense burgemeester Luc Wouters (CD&V) bevestigt dat de lopende procedure wordt stopgezet en dat verschillende alternatieven nu onderzocht worden. “Dat zal allicht een hele tijd duren. Het is positief dat er rekening gehouden wordt met de vele bezwaren van de omwonenden en de opmerkingen van de gemeentebesturen van Lummen en Heusden-Zolder en de werkgeversorganisaties. Het heeft weinig zin om voor een ontsluiting te kiezen waar geen draagvlak voor is en we willen de woonkernen van Genenbos en Viversel vrijwaren”, aldus Wouters. 

Waarnemend burgemeester van Heusden-Zolder Lode Schops (onafhankelijke) sluit zich aan bij de reactie van zijn Lummense collega. “We willen er wel op aandringen dat de ontsluiting niet op de lange baan wordt geschoven. Want die blijft namelijk zeer belangrijk. Ook de vrijwaring van de woonkernen is voor ons een absolute noodzaak.”

Vlaams parlementslid Sonja Claes (CD&V) uit Heusden-Zolder is ook tevreden: “De beslissing om de procedure stop te zetten is vooral goed nieuws voor de inwoners van Viversel, Eversel en Ubbersel. Deze beslissing komt er door de inspanningen van velen, niet in het minst door de vele bezwaren die zijn ingediend.”

Volgens Brigitte Borgmans, woordvoerder van het Departement Omgeving, gaat het om een voorstel van het dagelijks bestuur van het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA) aan de Vlaamse regering om de procedure stop te zetten. “Intern hebben wij er geen bericht over ontvangen en er is dus nog geen beslissing van de Vlaamse regering. Maar de kans is groot dat het hele proces opnieuw moet worden doorlopen”, aldus Borgmans.

Nieuwe brug

Begin maart werden de plannen voor een nieuwe hogere brug in Genenbos voorgesteld. Die werken staan volledig los van de discussie over de ontsluiting en zullen niet in het gedrang komen. De werken beginnen ten vroegste in september 2019. Na negen maanden moet de nieuwe brug met een doorvaarhoogte van 9,10 meter klaar zijn. Tijdens de infomarkt in Genenbos stelden meerdere omwonenden voor om hun woonkernen te sparen en om voor een alternatieve ontsluiting te kiezen.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws