© Photo News

STANDPUNT. Sihame El Kaouakibi is een grote aanwinst voor de politiek

sihame El Kaouakibi (32) krijgt bij de verkiezingen voor het Vlaamse Parlement de tweede plaats op de Open Vld-lijst in de provincie Antwerpen. Er zijn minstens drie redenen waarom dat uitstekend nieuws is.

Christof Willocx

Om te beginnen is Sihame een onderneemster die met haar project Let’s Go Urban elke week ruim duizend jongeren naar het Kiel in Antwerpen haalt om ze te begeleiden met hun huiswerk of bij hun studiekeuze. Via het rekruteringsbureau WannaWork helpt ze jongeren, vooral van allochtone origine, aan een job. Haar organisatie doet dat niet alleen door een klassiek gesprek over welke professionele richting de jongere uit wil. In plaats daarvan heeft ze begeleiders in dienst die een intense en persoonlijke band met de jongeren opbouwen. Een begeleider gaat met een jongere pakweg op café of naar de cinema, en leert via langdurige en ontspannende gesprekken de talenten en dromen van de jongere kennen.

Sihame kan haar expertise dus gebruiken om de jeugdwerkloosheid drastisch terug te dringen. Vandaag is 13,5% van de Vlaamse jongeren onder de 25 jaar werkloos. In de stad Antwerpen is dat 23,1%. Het is misschien te vroeg om over toekomstige ministers te spreken, maar het lijkt geen onlogische keuze dat iemand die elke dag met jongeren werkt, de kans krijgt om die pijnlijk hoge percentages als minister van Werk naar beneden te krijgen.

Er is nog een tweede reden waarom de komst van Sihame een goede zaak is voor de politiek. Ze is van Marokkaanse afkomst, en vertegenwoordigt daarmee een bevolkingsgroep die sterk aanwezig is in onze samenleving, maar te afwezig blijft in de toppolitiek. Bij de lijsttrekkers in het Vlaams Parlement in de provincie Antwerpen heeft alleen Groen-voorzitster Meyrem Almaci allochtone roots. Bij de federale lijsttrekkers is Yasmine Kherbache van sp.a de enige lijsttrekker met multiculturele wortels. Dat is een mager resultaat in vergelijking met de diversiteit van de samenleving.

Sihame El Kaouakibi behoort ook op een ander vlak tot een zeldzame soort: ze kan uitgroeien tot een bekend gezicht bij Open Vld in de stad Antwerpen. Nadat Philippe De Backer en Annemie Turtelboom de politiek hebben verlaten, kan de partij nieuw bloed goed gebruiken.

Er is wel één kanttekening: in de politiek gaan de zaken doorgaans minder snel vooruit dan in het bedrijfsleven. Hopelijk laat Sihame zich daar niet door ontmoedigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER