Direct naar artikelinhoud
FIFA

Stijlbreuk bij FIFA: Infantino maakt werk van transparantie en vrije discussie

Gianni Infantino.Beeld AFP

Het nog betrekkelijk nieuwe gezicht van de FIFA laat zich in Amsterdam zien van zijn charmante kant. Voorzitter Gianni Infantino laveert handig om kritische vragen heen en toont zich strijdvaardig. "We moeten de traditionele waarden van de voetbalsport beschermen."

Gianni Infantino kan makkelijk een reclameverhaal over voetbal houden, in het zaaltje van het chique hotel. Als journalisten vragen naar de grootste uitdagingen, loopt zijn antwoord na een paar zinnetjes feilloos door naar een bijna-slogan: "Voetbal is nog nooit zo populair geweest als nu. De kwaliteit stijgt overal." Dan heeft hij ook al gezegd dat de FIFA het voetbal moet beschermen. Dat er doping is, geweld, racisme en nog meer kwaad.

Infantino's voorganger Sepp Blatter zei ook altijd dat de FIFA op aarde was voor de bescherming van het spel, maar niemand luisterde nog naar hem, omdat de FIFA verdronk in een zee van corruptie, tot ingrijpen van de Amerikaanse FBI toe. Moest een bond zonder moreel kompas de wereld vertellen hoe het moest?

Infantino is net als Blatter een Zwitser, maar daarmee houdt de vergelijking op. Hij is veel jonger (47 versus 81 jaar) en lijkt serieus werk te maken van transparantie, al ontwijkt ook hij duidelijke antwoorden en is hij in zijn beginmaanden als preses steenhard aangepakt, mogelijk door revanchisme van collega's die noodgedwongen afzwaaiden.

"Ik ben niet zo belangrijk", stelt hij. "Ik ben een normaal persoon met grote verantwoordelijkheid. Het verschil met mijn baan bij de UEFA (hij was daar secretaris-generaal, red.) is immens. Het herbouwen van de FIFA is veel werk." De vergadering van gisteren, met bondsvertegenwoordigers uit drie continenten, was zo'n vrucht van besturen nieuwe stijl. Beslissingen over besproken zaken vallen overigens pas na de laatste sessie in maart.

Vermogen tot luisteren

Infantino's gezicht is een open boek, maar in zijn taal is hij vrij gesloten. Dus als een verslaggever van de Nederlandse omroep NOS wil weten waarom zoveel mensen zijn verdwenen uit commissies, antwoordt de voorzitter: "Niemand is weggestuurd. Hun termijn liep af." Een andere FIFA impliceert andere werknemers. "Je moet eens kijken naar de cv's van leden die nu in commissies zitten. Die gaan echt hun reputatie niet op het spel zetten."

Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse voetbalbond: "Transparantie bestond niet bij de FIFA. Ik heb destijds gesproken met mensen die nu in de gevangenis zitten. Alleen: veranderingen kosten tijd, vooral ook omdat er eerst een cultuurverandering moet komen. We hebben afscheid genomen van bepaalde mensen. Nu is er financiële transparantie en zijn discussies open. We zijn kritisch naar elkaar. Wie kritisch is, hoeft niet meer bang te zijn dat hij niet wordt gevraagd voor een commissie." Infantino: "Wij zijn ook niet perfect. We proberen te leren van onze fouten."

'Het WK is in 2010 toegewezen aan Rusland. Ik werd in 2016 voorzitter. Onze taak is het beste WK ooit te organiseren'
Gianni Infantino

De Zwitser wordt in de wandelgangen geprezen om zijn vermogen tot luisteren. Van Praag spreekt over de gewoonte van Infantino, toen die nog bij de UEFA werkte, om in kleinere comités open te discussiëren. Dat gebeurt nu dus ook.

Infantino countert behendig na vragen over het WK in Rusland. Boven het land van Poetin hangt namelijk een schaduw vanwege politieke en sportieve (doping)schandalen. "Het WK is in 2010 toegewezen aan Rusland. Ik ben sinds 2016 voorzitter. Onze taak is het beste WK uit de geschiedenis te organiseren."

Handel in jeugdvoetballers

Op vragen over het aftreden van minister Vitali Moetko, de bij tal van misstanden betrokken sporttycoon van Rusland, reageert hij bedaard: "Ik heb kennisgenomen van zijn vertrek. Hij heeft ook veel goede dingen gedaan." En tal van Russische voetballers zijn buiten de landsgrenzen gecontroleerd op doping, terwijl niemand is betrapt.

Gianni Infantino laat zich werkelijk zien van zijn zonnige zijde. Terwijl het gutst van de regen vertelt hij dat de zon schijnt tijdens de vergaderingen. Hij wenst iedereen nog een gelukkig nieuwjaar en belooft dat de FIFA zich zal inspannen om oplossingen te vinden voor problemen als groeiende ongelijkheid, het falende transfersysteem of handel in jeugdvoetballers. Met een grap komt hij zelfs nog terug bij het Nederlands elftal, dat zich niet kon plaatsen voor het WK komende zomer. "We breiden het WK in 2026 uit van 32 naar 48 landen, om ook Nederland weer op het toernooi te krijgen."