Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

Nieuws
Burgemeester Femke Halsema is "wel bezorgd" dat de Nationale Herdenking op de Dam "gekaapt gaat worden door alle emoties en sentimenten" die heersen rondom het huidige conflict in Israël en Gaza. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Balie in aanloop naar 4 mei.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 22:04 aangepast 23:49
Afbeelding
beeld anp

"Gekaapt hoeft niet te betekenen dat duizenden mensen in protest gaan", zei Halsema bij het Gesprek voor de Dam, dat De Balie ieder jaar organiseert in samenwerking met Theater Na de Dam. "Zo'n herdenking is breekbaar en klein. Je hebt maar een of twee mensen nodig die besluiten om dat moment te verstoren, terwijl die nationale herdenking heel verbindend zou moeten zijn."

Volgens Halsema leidt de oorlog in Gaza ook hier tot heftige emoties en snijdt het conflict "dwars door onze samenleving". Bovendien geeft het vele bevolkingsgroepen een "groots en diep gevoel van onveiligheid". "Daarom zijn we deze 4 mei oplettender", zegt ze.

Extra maatregelen

Door de kans op spontane protestacties en verstoringen gelden er dit jaar extra veiligheidsmaatregelen bij de Dodenherdenking op de Dam. Zo mogen er maximaal 10.000 mensen op het plein zijn en moet iedereen een plek reserveren. Alle aanwezigen worden vooraf gefouilleerd en borden, vlaggen of versterkers zijn niet toegestaan.

Van kledingvoorschriften of een verbod op bepaalde kleding is geen sprake. Alleen als mensen overduidelijk uit zijn op een verstoring of een demonstratie, bijvoorbeeld omdat ze vlaggen mee hebben of allemaal hetzelfde shirt aan hebben, kan hun de toegang tot de Dam worden ontzegd. "We willen te allen tijde voorkomen dat mensen in paniek raken of dat er conflicten ontstaan waaruit onlusten kunnen volgen. Dat verstoort de waardigheid van de herdenking en de vrijheid en het grondrecht van de mensen die op de Dam staan", aldus Halsema. "Maar het is onmogelijk om iedereen te controleren, er is geen modepolitie." Er wordt met name gelet op groepen die protestkleding dragen.

Eerder op de dag liet Halsema al weten dat de extra maatregelen niet in strijd zijn met de wet, in reactie op kritiek daarop van meerdere hoogleraren. Volgens haar is de herdenking zelf een manifestatie, waarbij mensen gebruikmaken van hun vrijheid van meningsuiting door gezamenlijk te herdenken. Over de extra maatregelen zei ze: "Ik hoop dat het eenmalig is."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Strafzaak tegen bedrijven en leidinggevenden Stint volgend jaar

De strafzaak tegen twee bedrijven, verantwoordelijk voor productie en verkoop van de Stint, en twee leidinggevenden van die bedrijven staat gepland voor maart en april volgend jaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

Afbeelding

Winst moederbedrijf Chinese webwinkel Temu stijgt 246 procent

Pinduoduo, het moederbedrijf van de omstreden Chinese webwinkel Temu, heeft zijn winst in het eerste kwartaal van dit jaar ruim verveelvoudigd. Zowel op de Chinese thuismarkt als in het buitenland groeit het bedrijf razendsnel.

Afbeelding

AFM: ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting. De toezichthouder merkt bovendien dat oplichters nieuwe manieren gebruiken om mensen geld afhandig te maken.

Afbeelding

VVD-prominent Henk Kamp niet beschikbaar als premier

VVD-prominent Henk Kamp is niet beschikbaar als premier van een aankomend kabinet, zegt hij tegen het ANP. Tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB zit hij op de publieke tribune.

Afbeelding

Kweekvleesbedrijf Meatable vervangt Nederlandse topman

Kweekvleesbedrijf Meatable vervangt zijn topman. De Nederlandse mede-oprichter Krijn de Nood maakt met ingang van 17 juni plaats voor de Amerikaan Jeff Tripician.

Afbeelding

Weer 18 jaar cel opgelegd voor de moord op Ichelle

Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag achttien jaar celstraf opgelegd voor de moord op de 29-jarige Ichelle van de Velde uit het Zeeuwse Oostburg. Dat had het Openbaar Ministerie ook geëist. De vrouw werd in december 2020 gewurgd door Sandra H. in haar spirituele winkel.