Aanleg tijdelijke pier voor noodhulp Gaza voor de helft klaar

Nieuws
De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is voor 50 procent afgerond, meldt het Amerikaanse Pentagon. De aanlegsteiger is naar verwachting ergens begin deze maand klaar.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 21:30
Afbeelding
beeld anp

De Amerikanen begonnen afgelopen donderdag met de constructie van de pier. Die is bedoeld voor de levering van humanitaire hulp. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde aan dat via de zogenoemde zeecorridor en de pier veel meer noodhulp voor de Palestijnen kan worden geleverd.

Volgens het Pentagon kost de aanleg zeker 320 miljoen dollar (299 miljoen euro). De Amerikaanse militairen zetten tijdens de operatie geen voet aan de grond in de Gazastrook.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Sint-Maarten op 18 juli opnieuw naar de stembus

Sint-Maarten mag op 18 juli weer naar de stembus, nadat de bevolking op 11 januari ook al kon stemmen bij parlementsverkiezingen. Dat heeft gouverneur Ajamu Baly dinsdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt.

Afbeelding

Timmermans wil ook hoorzitting in Kamer met nieuwe premier

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans wil dat ook de toekomstige premier zich tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer komt verantwoorden, en niet alleen de beoogde ministers. Dat schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma.

Afbeelding

Vietnam heeft voormalige politieminister als nieuwe president

Het parlement van Vietnam heeft als verwacht To Lam, tot voor kort minister van Openbare Veiligheid, gekozen als president. Lam was vorige week door de Communistische Partij voorgedragen als nieuwe president.

Afbeelding

Hulp geleverd via door VS gebouwde pier bereikt Palestijnen niet

Geen van de 569 ton humanitaire hulp die op een door de VS gebouwde pier in Gaza gearriveerd is, is tot dusver uitgedeeld aan mensen in nood. Dat zei dinsdag een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Afbeelding

CPB bevestigt: relatief minder belasting voor grootverdieners

Nederlanders met de hoogste inkomens betalen relatief minder belasting dan de groep daar net onder. Dit komt doordat hun belastingdruk niet zoals bij veel Nederlanders vooral door de sociale premies en belastingen in box 1 wordt bepaald, maar door de vennootschapsbelasting.

Afbeelding

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

Natuurorganisaties hebben een onlinedashboard ontwikkeld dat in één oogopslag laat zien hoe het gesteld is met de soortenrijkdom in Nederland. Ze gaan erop monitoren 'of Nederland op weg is de doelen voor biodiversiteitsherstel in 2030 te behalen'.