© RR

Fouad Belkacem niet langer Belg, Theo Francken wil terrorist “zo snel mogelijk” uitwijzen

Het Antwerpse hof van beroep heeft de Belgische nationaliteit van Fouad Belkacem vervallen verklaard. Het hof is van mening dat de terroristenleider “ernstig tekortgeschoten is in zijn verplichtingen als Belg.”

Joris van der Aa

Na een juridische gevecht dat jarenlang heeft aangesleept, is het dan zover: Fouad Belkacem, de voormalige leider van de terroristische groepering Sharia4Belgium, is zijn Belgische staatsburgerschap kwijt. De moslimextremist uit Boom werd weliswaar in België geboren, maar verkreeg de Belgische nationaliteit pas op 12-jarige leeftijd, toen ook zijn moeder tot Belgische werd genaturaliseerd.

“Wie tijdens zijn leven, dus niet van bij de geboorte, de Belgische nationaliteit verkrijgt, kan die ook weer kwijtraken”, zegt Jo Daenen, persrechter bij het hof van beroep in Antwerpen. “Het hof van beroep kan de nationaliteit van iemand weer afnemen als een persoon ernstig tekortschiet in zijn verplichtingen als Belgische burger. Het hof in Antwerpen heeft het gedrag van de heer Belkacem getoetst aan de voorwaarden die in de wet staan vermeld en het hof is tot de conclusie gekomen dat bij Belkacem alle voorwaarden zijn vervuld. Het hof heeft daarom beslist om de nationaliteit af te nemen.”

Negen keer veroordeeld

Fouad Belkacem werd als leider van de terroristische groep Sharia4Belgium veroordeeld tot 12 jaar celstraf. “Die veroordeling heeft meegespeeld in het oordeel van het hof”, aldus persrechter Daenen. “Maar het hof heeft vooral naar het geheel van zijn gerechtelijke feiten gekeken. Belkacem werd 27 keer veroordeeld door de politierechtbank en negen keer veroordeeld door de correctionele rechtbank. Hij is niet alleen veroordeeld voor terroristische misdrijven, maar ook voor diefstal, belaging, bedreigingen, smaad, weerspannigheid en racisme. Het gaat vaak om misdrijven tegen de openbare orde en daarom meent het hof dat er sprake is van een manifeste onwil om zich te integreren in onze democratische samenleving. Belkacem heeft vooral getoond dat hij geen respect heeft voor onze democratie, de instellingen en haar gezagdragers.”

Fouad Belkacem is niet de eerste die zijn Belgische nationaliteit kwijtraakt. Zes mensen gingen hem daarin voor. Een van hen was Malika El Aroud, de zogenaamde “zwarte weduwe van de jihad”.

Officieel is Belkacem zijn Belgische nationaliteit nog niet kwijt. De vervallenverklaring gaat pas van kracht als het arrest van het hof van beroep definitief is. Belkacem kan weliswaar niet meer in beroep gaan tegen de beslissing van het hof, maar zijn advocaten kunnen nog wel proberen om het arrest op basis van procedurele kwesties te laten verbreken. Liliane Verjauw en Nathalie Van Sande, de advocaten van Belkacem, zeggen het onderste uit de kan te willen halen voor hem. Verjauw: “Het uiteindelijke doel van deze procedure is duidelijk: men wil Fouad Belkacem weg uit België, en terug naar Marokko. Maar mijn client heeft geen enkele band met dat land. Zijn familie en zijn gezin wonen hier. Hijzelf is ook hier geboren. We zullen daarom tot het uiterste gaan om te verhinderen dat Belkacem naar Marokko zou worden uitgewezen.”

Nog in België tot 2027

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) was er gisteren als de kippen bij om aan te kondigen dat hij er alles aan zou doen om Belkacem het land uit te zetten. De kans is echter niet zo heel groot dat Francken iets kan ondernemen, aangezien Belkacem nog tot 2027 in strafuitvoering zit. Aangezien Belkacem binnenkort wellicht illegaal in het land is, en dus geen officieel adres heeft, zal hij de opgelopen celstraffen wellicht tot de laatste dag moeten uitzitten. Tot 2027, dus.

Francken hoopt dat het allemaal sneller kan. Hij haalt een wetsvoorstel van zijn partijgenoot Koen Metsu, dat bepaalt dat de Belgische nationaliteit automatisch komt te vervallen wanneer mensen voor terroristische misdrijven worden veroordeeld, vanonder het stof. “Ik vraag aan de meerderheidspartijen om dat wetsvoorstel eindelijk goed te keuren.”