© ATV

Stad werkt verder aan toekomstvisie voor Stadsschouwburg: “Nieuw gebouw moet zuurstof geven aan cultuur”

Antwerpen -

De stad Antwerpen heeft de opdracht gegeven om verder te onderzoeken welke toekomst er is weggelegd voor de Stadsschouwburg op de huidige site op het Theaterplein. Twee jaar geleden werd beslist dat de betonnen kolos op het plein zal worden afgebroken.

Elien Van Wynsberghe

Zes jaar terug liet burgemeester Bart De Wever (N-VA) verstaan afscheid te willen nemen van de Stadsschouwburg. “Want ik vind dat zo’n lelijk gebouw in het hart van de stad.” Twee jaar geleden besliste het stadsbestuur officieel om de Stadsschouwburg af te breken en op een andere locatie een nieuw complex te bouwen. Het gebouw renoveren was geen optie, het zit vol betonrot en dat zou een miljoenenfactuur opleveren.

De Stadsschouwburg omvat vandaag drie programmaclusters: het programma grote theaterzaal met tweeduizend plaatsen en met ondersteunende infrastructuur, het programma HETPALEIS (het podiumkunstenhuis voor kinderen en jongeren) en het programma Koninklijke Balletschool Antwerpen. Ondergronds is er nog een parking.

De afgelopen jaren werden verschillende vooronderzoeken afgerond. Op die resultaten wordt nu verder gebouwd. “We zetten nu de eerste uiterst belangrijke stappen naar een mooie nieuwe toekomst voor deze site”, aldus schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA). “De combinatie van een toplocatie in de stad en culturele programma’s vraagt om zorgvuldig onderzoek.”

© FelixArchief

Zuurstof aan cultuur

Zo zal er worden gekeken of er een publiek-private samenwerking kan worden opgezet voor een nieuwbouwoplossing op de huidige locatie of op een nieuwe locatie. Op basis daarvan zal dan een onderzoek worden opgestart voor een nieuwe locatie van alle partners op de huidige en mogelijk nieuwe locatie.

Er wordt ook een herbestemmingsonderzoek opgestart voor de site Theaterplein en er wordt een impactanalyse georganiseerd voor de afbraak van de huidige schouwburg. Dit alles moet leiden tot de uitwerking van een toekomstvisie voor de Stadsschouwburg en de site Theaterplein.

“De Stadsschouwburg is jammer genoeg nooit een waardige schouwburg geweest, en al zeker niet voor onze fiere Scheldestad”, zegt De Wever. “Het brute, kille beton past ook niet bij de levendige, bruisende buurt. Ik ben er zeker van dat vele Antwerpenaren blij zullen zijn dat het gebouw zoals we het kennen, zal verdwijnen. In de plaats moet een duurzaam en modern gebouw komen dat zuurstof geeft aan cultuur.”

© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV