Direct naar artikelinhoud
Nations League

Hazard vol vertrouwen voor wedstrijd tegen Zwitserland: "Ik, de beste? Akkoord"

► De Rode Duivels, met Hazard op kop, oogden ontspannen tijdens de training van gisteren.Beeld BELGA

Geniaal op het veld, amusant ernaast. Eden Hazard, de beste voetballer van dit moment, blaakt van zelfvertrouwen. "Mijn fouten vallen niet erg op omdat ik zo vaak scoor." Dribbelt hij vanavond losjes door de gaten in de Zwitserse kaas?

Eden Hazard slenterde de trap van het auditorium in Tubeke op in witte kousen strak opgetrokken. Nog een laatste keer keek hij naar de kudde journalisten, met een aanstekelijke glimlach. Er zijn maar weinig Rode Duivels die zo speels een persconferentie kunnen geven.

Collega: "Als we stellen dat sinds het WK niemand beter is dan jou, wat zeg je dan?"

Hazard: "Dan ga ik akkoord met je."

(algemene hilariteit)

Hazard: (lacht seconden lang) "Ik ben niet de beste. Sinds het WK... (denkt) Nee, je hebt gelijk.. Serieus nu. Jullie weten hoe ik ben. Mbappé speelt heel goed. Neymar is sterk, ook al was hij niet super op het WK. En dan heb je altijd nog Messi en Ronaldo."

Messi-Ronaldo-Neymar. The Big Three. Een Argentijn, een Portugees en een Braziliaan. Samen domineren ze al meer dan een decennium het wereldvoetbal. Talloze records zijn gesneuveld en hun prijzenkasten puilen als geen ander uit. Maar: Eden Hazard heeft dezer dagen recht van spreken. Messi, Ronaldo en Neymar waren op het WK in Rusland niet beter dan hij. En nadien evenmin.

Bij Chelsea is Hazard elke 58 minuten beslissend, bij de Rode Duivels elke 83 minuten. Een straf gemiddelde waar niet Messi, niet Ronaldo en evenmin Neymar aan komt - alleen godenkind Kylian Mbappé troeft hem af (13 goals en 3 assists in 14 duels voor PSG én Frankrijk).

Offensieve rol

"Ik surf nog wat op het enthousiasme van het WK. Daar heeft België zijn echte gezicht laten zien. Net als ik. Voor het WK wist iedereen dat ik goed kon voetballen, maar sommigen vonden misschien dat ik het nog niet genoeg liet zien. Nu ja, voetbal draait ook om vertrouwen. En om wat geluk", glimlachte Hazard. "Bij Chelsea speel ik sinds dit seizoen in een wat offensievere rol. Daardoor sta ik dichter bij doel en vind ik dus gemakkelijker de weg. Misschien grijp ik sneller mijn kans dan vroeger, want als je scoort, heb je zin om nog meer beslissend te zijn."

Aan twaalf goals zit hij al, in de competitie en voor de Rode Duivels, het WK incluis. En daarnaast ook nog eens aan zes assists.

"Qua statistieken was ik nooit beter", beseft Hazard. "Maar ik heb wel al beter gespeeld. In sommige wedstrijden maakte ik toch fouten. Dat deed ik vroeger niet. Alleen valt het nu niet op, omdat ik zo vaak scoor. In voetbal draait het alleen nog om goals en assists... Mijn laatste seizoen bij Lille was heel goed, zowel voetballend als qua statistieken. Bij Chelsea was ik in het tweede jaar onder Mourinho en in het eerste jaar onder Conte ook goed, maar toen maakte ik wel een beetje minder doelpunten."

Gevraagd naar het aandeel van zijn nieuwe trainer in Londen, Maurizio Sarri, liet Hazard nog eens zijn glimlach zien. "Als je in vorm bent, is dat altijd dankzij de coach. Voor een deel is het ook zo - zijn systeem laat me toe om efficiënter te zijn. Maar het is vooral dankzij mezelf. (lacht) Kijk, Sarri heeft me gezegd dat ik offensief mag doen wat ik wil, zolang ik defensief doe wat hij wil. Op verdedigend vlak eist hij heel wat, maar je krijgt tegelijk ook veel vrijheid aan de bal. En aangezien we die vaak hebben, is dat perfect voor mij."

Hazard overschouwde wederom het auditorium en grinnikte erop los. Waarna de meest prestigieuze individuele trofee ter sprake kwam: Le Ballon d'Or - sinds 2008 een machtsstrijd tussen Messi en Ronaldo. Hazard behoort andermaal tot de dertig genomineerden, naast Courtois en De Bruyne. "Of ik ermee bezig ben? Nee. Ik denk niet dat ik hem zal winnen. (lachje) Luka Modric verdient de Ballon d'Or. Varane ook: hij heeft het WK gewonnen. Ik zou hem misschien ook wel verdienen. (geamuseerd) Je mag niet liegen, hè. Ach, het zal wel Modric worden. Een beloning voor zijn magnifieke seizoen, met die eindwinst in de Champions League en die finale op het WK."

Het Engelse Sky Sports krijgt finaal de microfoon. Hazard: "In French, please."

De journalist in kwestie verontschuldigt zich, Hazard slaagt er niet in om serieus te blijven kijken.

Sky Sports: "Eden, om de Ballon D'Or te winnen, moet je in Spanje spelen."

Hazard: "Daarom wil ik ernaartoe."

Sky Sports: "In januari?"

Hazard: "Nee. Onmogelijk. Ik doe hoe dan ook het seizoen uit bij Chelsea - 200 procent zeker."

Sky Sports: "Sorry, maar mijn Frans is niet zo goed. Vandaar de vraag nog eens in het Engels: op basis van de laatste drie maanden, ben jij de beste speler ter wereld?"

Hazard: "Again? (schiet in de lach) Yes. Ik zei daarnet al ja, dus ga ik ook tegen jou 'ja' zeggen."