Luister naar

Bedreiging burgemeesters is ‘urgent gevaar’

Nieuws
De bedreiging van burgemeesters en andere lokale bestuurders is onacceptabel, want zij zijn de ruggengraat van de democratie.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
donderdag 18 oktober 2018 om 15:28

Den Haag

Dat zei minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) donderdag tijdens het debat over haar begroting.

De minister toonde zich ingenomen met de steun van de Haarlemse Kamerleden, Michel Rog (CDA), Wybren van Haga (VVD) en Renske Leijten (SP) aan de bedreigde burgemeester Jos Wienen. Zij spraken publiekelijk hun steun uit voor de ondergedoken burgervader. De minister was er afgelopen zondag zelf ook bij toen Haarlemmers de straat op gingen om hun steun aan Wienen te betuigen.

Ollongren vindt de bedreigingen van lokale bestuurders een ‘urgent probleem’. Ze wil met het ‘netwerk weerbaar bestuur’ vanuit haar ministerie extra steun geven aan deze bestuurders. Over de motieven waarom burgemeesters worden bedreigd, wilde de bewindsvrouw niets kwijt.

Dat burgemeesters tegenwoordig ­vaker worden bedreigd, heeft ook te maken met de extra taken en ­bevoegdheden die ze hebben gekregen om in hun gemeente de openbare orde en de veiligheid te bewaken. Burgemeesters maken zelf de keus hoe ze te werk gaan. De een kiest er doelbewust voor zich op te stellen als crimefighter (misdaadbestrijder), terwijl de ander voor een meer terughoudend profiel kiest.

Zolang de misdaad maar effectief wordt bestreden, vindt de minister beide benaderingen goed.

Ze benadrukte dat de burgemeester nooit in zijn of haar eentje handelt, maar altijd in samenspraak met de vertegenwoordigers van politie en justitie in hun vaste, gezamenlijk overleg. <

campagne tegen nepnieuws

In 2019 komt er een campagne om desinformatie rond verkiezingen tegen te gaan. Minister Ollongren vindt de verkiezingen in 2019 voor Provinciale Staten, waterschappen, Europees Parlement en Eerste Kamer een goed moment voor een ‘bewustwordingscampagne’ over de gevaren van nepnieuws. Ollongren zei dat we ‘niet naïef’ mogen zijn. Ze verwees naar de Russische pogingen om het computersysteem van de OPCW, de organisatie tegen chemische wapens, te hacken. Sommige Kamerleden zijn beducht voor een campagne, omdat dan ook de vraag is: wat is nieuws en wat is nepnieuws? De minister zei vooral activiteiten vanuit andere landen op het oog te hebben. ‘De bewustwordingscampagne gaat niet over de inhoud van nieuws.’ Daarmee probeert de minister de onrust weg te nemen dat de overheid zich gaat bemoeien met de inhoud van politieke en maatschappelijke debatten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.