Luister naar

Privacyregels belemmeren aanpak van mensenhandel

Nieuws
De nieuwe privacywetgeving belemmert het melden van slachtoffers van mensenhandel. Hulporganisaties hebben de handtekening van een slachtoffer nodig om een melding te doen en de hulp in gang te zetten.
Gerhard Wilts
donderdag 18 oktober 2018 om 12:40

Den Haag

Dat staat in de Slachtoffermonitor die donderdag is gepubliceerd. Hulporganisaties moeten slachtoffers van mensenhandel om schriftelijke toestemming vragen om hen te melden bij het coördinatiecentrum tegen mensenhandel. Jeugdinstellingen, zorgcoördinatoren en andere hulpverleners hebben geen opsporingsbevoegdheid en mogen alleen na toestemming van het slachtoffer een melding maken. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft vorige maand geweigerd een uitzondering te maken op de privacyregeling.

Dat is een groot obstakel om een goed beeld te krijgen van het aantal slachtoffers van mensenhandel, zegt nationaal rapporteur Herman Bolhaar. ‘Het werkelijke aantal slachtoffers ligt vele malen hoger dan het aantal meldingen’, stelt hij. Omdat mensenhandel nog te weinig in beeld komt, kunnen slachtoffers van seksuele uitbuiting niet de juiste bescherming krijgen. ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’, zo haalt Bolhaar een uitspraak van Johan Cruijff aan.

Het aantal meldingen door de politie neemt af: van 788 in 2013 naar 432 in 2017. De ‘forse daling’ is niet te danken aan het terugdringen van mensenhandel, maar aan een daling van het aantal meldingen bij het coördinatiecentrum. Bolhaar: ‘We weten al dat de meldingen naar schatting slechts één op de zes werkelijke slachtoffers in beeld brengen. Als de drempel om te melden hoger wordt, wordt dat verschil nog groter.’

Vorig jaar kwamen slechts 958 slachtoffers in beeld, via de politie en hulporganisaties. De rapporteur waarschuwt dat de politiek hier niet de ogen voor moet sluiten. ‘Mensenhandel heeft politieke topprioriteit. Daarom is het van groot belang dat er meer slachtoffers in beeld komen en dat zij bescherming krijgen’, meent hij.

thuiswerkers

Vooral Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting - de meest voorkomende vorm van mensenhandel - zijn minder goed zichtbaar: in 2014 en 2015 waren er gemiddeld 365 slachtoffers in beeld. In 2017 zijn dit er nog maar 263. De daling komt mogelijk doordat slachtoffers steeds vaker gedwongen worden te werken in de escortbranche en als ‘thuiswerkers’. Deze sectoren zijn minder goed zichtbaar voor de handhavende instanties. In 2013-2015 kwam twee derde van de slachtoffers van seksuele uitbuiting uit dit deel van de prostitutiesector. Afgelopen twee jaar steeg dit naar 81 procent.

Het aantal door de politie gemelde slachtoffers is niet alleen afgenomen, er blijken ook grote verschillen te zijn tussen de politieregio’s. Zo nemen vier eenheden (Rotterdam, Oost-Brabant, Oost-Nederland en Zeeland/West-Brabant) meer dan driekwart van de politiemeldingen over binnenlandse seksuele uitbuiting voor hun rekening, en de overige zes de rest. ‘Het is belangrijk om verder te onderzoeken wat de oorzaak is van deze verschillen, zodat alle politie-eenheden in staat kunnen worden gesteld om mensenhandel zo goed mogelijk aan te pakken’, stelt Bolhaar.

Buitenlandse slachtoffers van mensenhandel kunnen gebruikmaken van een speciale verblijfsregeling, die hen beschermt en stimuleert om aangifte te doen. Toch kiest meer dan een derde van hen later toch voor de route van een asielprocedure en mist daardoor bescherming van de speciale regeling. Ook loopt de politie dan de kans mis om mensenhandelaren op te sporen, constateert de Slachtoffermonitor.

In het rapport doet Bolhaar vier aanbevelingen. Het registreren van meldingen kan beter, net als de manier van informatie geven. Verder moeten verschillen tussen de politiemeldingen helder in beeld komen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid ten slotte moet onderzoeken waarom zoveel slachtoffers van mensenhandel kiezen voor de - minder veilige - asielprocedure. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.