© Chris Nelis

Zo moeten de Genkse terrasjes er in de toekomst uitzien

Geen rieten stoelen en bijpassende tafeltjes, maar comfortabele zitbanken en glaspartijen. Het stadsbestuur wil voortaan uniformiteit in de terrassen in Genk. Daarvoor is in samenspraak met de horeca een nieuw reglement uitgewerkt. Opmerkelijk is dat voortaan ook vaste constructies worden toegelaten, op voorwaarde dat het dak ervan open kan. Alleen voor de Grote Markt is er nog geen akkoord. Daar wil de stad de uniformiteit strikter.

Chris NELIS

Het laatste horecareglement dateert al van vijftien jaar geleden. Toen moesten het rieten stoelen en bijhorende tafeltjes zijn om ook een terras op openbaar domein te mogen uitbaten. “Dat reglement sluit niet meer aan op de huidige noden”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Michaël Dhoore (CD&V). “Voor een stuk heeft dat te maken met de gewijzigde wetgeving rond het roken. Terrassen geven uitbaters de kans om klanten die roken toch een comfortabel zitje aan te bieden. Dat is ook de reden waarom er steeds meer afgesloten terrassen opduiken. Voor het uitwerken van het nieuwe reglement zijn we met de mensen van de horeca gaan samenzitten. Wat we zeker niet wilden is een kakofonie en nog minder de plastic Ice Tea-stoelen en tafels. We zijn onder meer overeengekomen dat een terras strak, maar transparant moet zijn. Dat wil zeggen dat de zij- en voorwanden niet van plastic folie, maar van echt glas moeten zijn. We gaan ook vaste constructies toelaten. Op voorwaarde dat het dak open en dicht kan. Roots Bar in de Winterslagstraat en Gusto op de Europalaan hebben zoiets al geïnstalleerd. Het vergt inderdaad een investering van horecazaken. Maar daartegenover staat dat ze niet moeten betalen om een terras op openbaar terrein te mogen zetten. Dat is in veel steden en gemeenten toch anders.”

Inspiratieboek

Volgens Dhoore zijn de regels in de nieuwe reglementering veel minder strak dan vijftien jaar geleden. “Nu gaan we niet meer voor één soort stoel of tafel, maar wel voor één soort stijl”, zegt de schepen. “Horeca-uitbaters kunnen kiezen uit een inspiratieboek waarin toegelaten modellen staan. We vinden het als stad trouwens belangrijk dat er terrassen zijn en dat die zo veel mogelijk gebruikt worden. Ze tillen de beleving in het centrum op. Als er veel volk binnen zit en je ziet niemand buiten, dan geeft dat een doodse indruk.”

Wat we zeker niet wilden is een kakofonie. En nog minder de plastic Ice Tea-stoelen en tafelsMichaël DHOORESchepen

De nieuwe regelgeving geldt ook voor horecazaken in de bovenlokale handelstraten zoals de Stalenstraat, Vennestraat en de Hoevenzavellaan. Over de Grote Markt is er nog geen akkoord. “De Grote Markt moet een geheel vormen”, gaat Dhoore verder. “Omdat daar de ene horecazaak naast de andere ligt, moeten ook de constructies hetzelfde zijn. Wij staan open voor voorstellen.”

Horecaplein

Lidia Paletta, voorzitter van Horeca Groot Genk, is tevreden met de nieuwe regelgeving: “Het is echt een vooruitgang. De stad is nu veel soepeler dan in het verleden. We krijgen ook letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor bijvoorbeeld beplanting en inrichting. Alleen voor de Grote Markt is er nog geen akkoord. Daar zijn vooral de luifels het probleem. Die zijn wel goed in de zomer, maar bij slecht weer zijn ze verre van ideaal. Wij zouden ook daar graag een vaste constructie tegen de gevels zien. En ja, met een systeem waarbij het dak open kan, zoals de stad zou willen. We moeten alleen nog zien dat we op eenzelfde lijn komen. Ook voor de stad is het belangrijk dat een horecazaak goed kan ondernemen. Alleen zo kan je van de Grote Markt een horecaplein maken.”