Direct naar artikelinhoud
FAQ De Verkiezingen

Expert: "Een burgemeester kan meer wegen op het armoedebeleid"

Wim Van Lancker, armoedespecialist, boog zich over de voorstellen van CD&V-lijsttrekker Mieke Van Hecke.Beeld Bas Bogaerts

Het armoedebeleid bij de burgemeester leggen is een schitterend idee. Dat stelt armoedespecialist Wim Van Lancker (KU Leuven/UAntwerpen). "Wacht niet tot de mensen naar je toekomen, maar spreek hen zelf aan."

en

Armoede is een belangrijk thema in Gent, en zowat elke partij komt met een reeks voorstellen. Mieke Van Hecke, lijsttrekker voor CD&V, wil het armoedebeleid bij de burgemeester onderbrengen. Armoede is een huis met vele kamers. Het gaat zowel over financiële problemen maar ook over onderwijs, wonen, sociale rechten en mobiliteit. "Eigenlijk zou je bij elke nieuwe regelgeving de armoedetoets moeten toepassen. Wat wil zeggen dat je bij alles nagaat hoe je de meest kwetsbaren bereikt", zei Van Hecke.

Een goed plan, meent armoedespecialist Wim Van Lancker. "Een burgemeester kan inderdaad meer gewicht in de schaal werpen. Want zo’n armoedetoets kan enkel werken als die niet vrijblijvend is. We zien dat nu ook op federaal niveau. Daar bestaat de armoedetoets al, maar is die in feite een doodgeboren kind. Bij heel wat maatregelen wordt de mening van mensen in armoede wel gevraagd, maar daar wordt vaak weinig mee gedaan. Nu is armoedebeleid een bevoegdheid van een staatssecretaris. Die heeft niet het gewicht om ministers te dwingen de armoedetoets serieus te nemen. Een premier kan dat wel doen."

Genereus

Mieke Van Hecke wil ook bijkomende tegemoetkomingen vanuit de stad geven aan mensen bovenop hun uitkering. De stad Gent doet dat al voor een stuk, zegt Van Lancker. "OCMW’s kunnen aanvullende financiële steun geven, daarin zijn ze vrij. Bijvoorbeeld een verwarmingspremie tijdens de wintermaanden. Het OCMW van Gent behoort nu al tot de meer genereuze. Vraag is wat Mieke Van Hecke daar nog wil aan toevoegen."

De armoedeorganisaties in Gent nog meer ondersteunen, zoals CD&V voorstelt, kan volgens Van Lancker nuttig zijn. Al moet je niet per se zelf in armoede leven of geleefd hebben om een goed beleid te voeren. "Je moet ook niet ziek zijn om een goed gezondheidsbeleid te voeren. Ervaring kan nuttig zijn, maar kan ook een slechte raadgever zijn."

'Het OCMW van Gent behoort nu al tot de meer genereuze. Vraag is wat Mieke Van Hecke daar nog wil aan toevoegen'
Armoedespecialist Wim Van Lancker

Armoedeorganisaties en ervaringsdeskundigen moeten wel serieus genomen worden, vindt de expert. "Ze moeten een mandaat krijgen om op tafel te kloppen mocht dat nodig zijn. Ze doen heel goed werk en ondersteunen mensen in armoede, wat hen absoluut noodzakelijk maakt. Tegelijkertijd moeten we er ons van bewust zijn dat die organisaties de armoede niet zullen doen dalen."

Armoedefiche

CD&V stelt ook voor om schoolmaaltijden inkomensgerelateerd te maken. Om te bepalen wie wat moet betalen, pleit Van Hecke voor het opstellen van een fiche van de persoon in armoede. "Er is heel wat informatie beschikbaar, maar die zit vaak heel verspreid. Door dit samen te brengen, krijg je een beter zich op hoe je de persoon in kwestie kan helpen."

Zulke fiches vindt Van Lancker een minder goed idee. "Armoedecijfers worden bepaald op basis van steekproeven. We weten niet precies wie arm is en wie niet. Dat alle diensten en organisaties beter moeten samenwerken en info moeten gaan delen, klinkt dan ook logisch. Maar je zit daarbij wel met privacyproblemen en ook conflicterende belangen van de verschillende organisaties. Zoiets uitbouwen is heel complex."

'Dat is mijn algemeen advies aan lokale besturen: werk meer proactief. Wacht niet tot de mensen naar je toekomen, maar spreek hen zelf aan'
Armoedespecialist Wim Van Lancker

Via zogenaamde brugfiguren, die een brug leggen tussen mensen in armoede en hulporganisatie of scholen, kan je volgens hem sneller vooruitgang boeken op lokaal vlak. Een uitbreiding van dat systeem is zinvol. "Brugfiguren stappen zelf naar de mensen toe en verlagen op die manier de drempel. Dat is mijn algemeen advies aan lokale besturen: werk meer proactief. Wacht niet tot de mensen naar je toekomen, maar spreek hen zelf aan."