LIVE GAZA. Volg hier het nieuws over de oorlog in de Gazastrook en spanningen in het Midden-Oosten

De spanningen blijven hoog oplopen in het Midden-Oosten: niet alleen door de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook, maar ook in de bredere regio staan de zenuwen strak gespannen. Volg alle ontwikkelingen hier live.

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb

Universiteitsbezettingen verenigen zich: "Vastberaden om voort te zetten tot onze eisen zijn ingewilligd"

De studenten die gebouwen van verschillende universiteiten in ons land bezet houden uit protest tegen de oorlog in de Gazastrook, hebben zich met een gemeenschappelijk statement verenigd. Het gaat om studenten van de UGent, ULiège, KU Leuven, ULB, VUB, UCLouvain, en UAntwerpen. Allen houden ze sinds minstens een week een bepaald gebouw van hun universiteit bezet, ze houden er dagelijkse activiteiten en overnachten in tentjes. 
In een gezamenlijk statement hebben de studenten een aantal eisen geformuleerd voor de universiteiten. Zo willen ze dat de instellingen een volledige academische boycot invoeren tegen de instellingen en bedrijven "die medeplichtig zijn in de verderzetting van de apartheidsstaat". Ook eisen ze dat de Belgische universiteiten oproepen tot een permanent staakt-het-vuren in Gaza, en moeten ze zich inzetten voor de onderwijsnoden van Palestijnen in ons land. 
Voorts willen ze volledige openheid van de Belgische universiteiten over alle soorten samenwerkingen met Israëlische instellingen, en wordt geëist dat de "kolonistische natuur van de zionistische staat Israël" erkend wordt. "Het is een staat die apartheid uitoefent en genocide pleegt tegen het Palestijnse volk", stellen de studenten. "We zijn vastberaden om onze bezetting van campussen verder te zetten en verdere acties te ondernemen, tot onze eisen zijn ingewilligd en de medeplichtigheid van onze universiteiten in de genocide eindigt." 

Minstens zes doden bij Israëlische militaire operatie in Jenin

Bij een Israëlische militaire operatie in Jenin, op de noordelijke Westelijke Jordaanoever, zijn minstens zes mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Ramallah. Tien mensen raakten gewond, drie van hen verkeren in levensgevaar.
Volgens het Israëlische leger ging het om een antiterreuroperatie, waarbij "verschillende gewapende Palestijnen" beschoten zouden zijn. Jenin wordt beschouwd als een bolwerk van Palestijnse militanten. Het Israëlische leger voert er herhaaldelijk invallen uit. Volgens de directeur van een ziekenhuis in Jenin was één van de dodelijke slachtoffers echter een arts op weg naar zijn werk. Volgens het Palestijnse ministerie van Onderwijs bevonden er zich ook een leraar en een leerling onder de doden.
Sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook is ook de situatie op de bezette Westelijke Jordaanoever verder verslechterd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid van de Palestijnse Autoriteit zijn sindsdien minstens 490 Palestijnen gedood bij Israëlische militaire operaties, confrontaties, of eigen aanvallen. Tegelijkertijd is ook het geweld van Israëlische kolonisten tegen Palestijnen toegenomen.

Biden noemt arrestatiebevel tegen Netanyahu "schandalig"

Het verzoek van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen onder meer de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is "schandalig". Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden maandag gezegd in een korte reactie op het nieuws. 

Behalve Netanyahu riskeert ook zijn minister van Defensie, Yoav Gallant, een arrestatiebevel, net als Yahya Sinwar, hoofd van Hamas in de Gazastrook, Mohammed Diab Ibrahim Al-Marsi, opperbevelhebber van de al-Qassam-brigades, de militaire tak van Hamas, en Ismail Haniyeh, het hoofd van het politieke bureau van Hamas. Dat Israël en Hamas zo op dezelfde lijn gezet worden, vindt Biden niet kunnen. "Laat me duidelijk zijn: wat deze aanklager ook mag suggereren: er is geen gelijkwaardigheid - geen enkele - tussen Israël en Hamas. We zullen altijd achter Israël staan tegen bedreigingen van zijn veiligheid. Wat er gebeurt is geen genocide, dat verwerpen wij", zei hij ook.

Eerder had ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, de vraag van aanklager Karim Khan "beschamend" genoemd. De minister meent dat de vraag de gesprekken over een staakt-het-vuren in de Gazastrook kan compromitteren en wijst er verder op dat het Strafhof geen "jurisdictie" over Israël heeft - net als onder meer de Verenigde Staten heeft Israël het ICC-verdrag niet geratificeerd.

Het Strafhof laat in een verklaring weten dat het, ondanks "grote inspanningen", "geen enkele informatie heeft gekregen die aantoonde dat er (in Israël, red.) op binnenlands niveau echte actie werd ondernomen om de vermeende misdaden, of de personen tegen wie onderzoek loopt, aan te pakken". Netanyahu zegt "de vergelijking van de procureur in Den Haag tussen het democratische land Israël en de massamoordenaars van Hamas met afschuw te verwerpen". Vanuit Londen liet een woordvoerder van de Britse premier Rishi Sunak weten dat de vraag van de ICC-aanklager "niet helpt om een gevechtspauze, de vrijlating van gijzelaars of humanitaire hulp te verkrijgen".
Agnoplay
https://player.agnoplay.com/embed/nb?autoplay=false&videoId=g4hh…
player.agnoplay.com

Lahbib: "Misdaden in Gaza moeten worden vervolgd, ongeacht daders"

"Misdaden die in Gaza worden gepleegd, moeten op het hoogste niveau worden vervolgd, ongeacht de daders", zegt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib maandag. Ze reageert zo op sociale media op de vraag van de procureur van het Internationaal Strafhof om een aanhoudingsbevel uit te vaardigen tegen verantwoordelijken van de Israëlische regering en van de Palestijnse militante organisatie Hamas. "De strijd tegen straffeloosheid overal waar misdaden worden gepleegd, is een prioriteit voor België. België steunt het werk van het Internationaal Strafhof", zegt Lahbib ook. 
"Het verzoek van de aanklager van het hof, Karim Khan, om arrestatiebevelen te vragen voor zowel Hamas- als Israëlische leiders is een belangrijke stap in het onderzoek naar de situatie in Palestina. België zal het essentiële werk van de internationale rechtspraak blijven steunen om ervoor te zorgen dat de verantwoordelijken van alle misdaden ter verantwoordingen worden geroepen."

Woedende reacties van Israël en Hamas op vragen tot arrestatie

Zowel uit Israël als uit het Hamas-kamp komen woedende reacties op het nieuws dat de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) vraagt een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant,  en drie leiders van de Palestijnse extremistische beweging Hamas.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet en een politieke rivaal van Netanyahu is, beweert in een bericht op X dat zijn land "op de meest morele manier in de geschiedenis vecht", en zich verder "aan het internationaal recht houdt" en beschikt over een onafhankelijk en sterk rechtssysteem". "Parallellen trekken tussen de leiders van een democratisch land dat vastbesloten is zichzelf tegen verachtelijke terreur te verdedigen en leiders van een bloeddorstige terreurorganisatie is een diepe verdraaiing en een flagrant moreel bankroet", klinkt het nog.

Oppositieleider Yair Lapid heeft het over een "ramp". "Dit is onvergeeflijk", aldus Lapid. "We zitten in en voeren een rechtvaardige oorlog, en het moet duidelijk zijn dat we hierover niet zullen zwijgen."

Bij de extreemrechtse minister van Financiën Bezalel Smotrich is te horen dat het verzoek van de aanklager een teken is van "hypocrisie en Jodenhaat". Onlangs had Tel Aviv al zijn vrees over mogelijke vervolging geuit. Op X liet Netanyahu toen weten dat Israël onder zijn leiding "nooit enige poging van het Strafhof zou aanvaarden om zijn inherente recht op zelfverdediging te ondermijnen". Als dat zou gebeuren, zou er sprake zijn van een "gevaarlijk precedent", meende Netanyahu nog. 

Aan Reuters zegt een hooggeplaatste Hamas-bron dat de ICC-aanklager zo slachtoffer en beul gelijkstelt. Het is nu aan de rechters van het Internationaal Strafhof om te oordelen of er voldoende bewijsmateriaal is om een arrestatiebevel uit te vaardigen. Dat kan weken tot maanden duren. Als het tot zo'n bevel komt, moeten alle landen die partij zijn bij het Strafhof gezochte personen arresteren en overdragen aan de rechtbank. Onder meer Israël zelf, de Verenigde Staten en Rusland hebben het ICC-verdag nooit geratificeerd.

Aanklager Internationaal strafhof wil arrestatiebevel tegen Hamasleider Yahya Sinwar én Israëlische premier Benjamin Netanyahu

Karim Ahmad Khan, aanklager bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, wil een arrestatiebevel tegen Hamasleider Yahya Sinwar en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Ze worden beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid naar aanleiding van de aanvallen van 7 oktober op Israël en de daaropvolgende oorlog in Gaza. Dat vertelde Karim Khan, hoofdaanklager van het Strafhof, CNN in een interview op maandag.

Khan zei dat het strafhof ook een arrestatiebevel wil tegen Yoav Gallant, de Israëlische minister van Defensie, en tegen twee andere Hamasleiders - Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, de leider van de Al Qassem Brigades en beter bekend als Mohammed Deif, en Ismail Haniyeh, de politieke leider van Hamas.

Het is de eerste keer dat het Internationaal Strafhof zich richt tegen de hoogste leider van een nauwe bondgenoot van de Verenigde Staten. De beslissing plaatst Netanyahu in het gezelschap van de Russische president Vladimir Poetin, tegen wie het Internationaal Strafhof arrestatiebevel uitvaardigde vanwege de oorlog van Moskou tegen Oekraïne. Een panel rechters zal zich nu buigen over Khan's aanvraag voor de arrestatiebevelen.

Khan zei dat de aanklachten tegen Sinwar, Haniyeh en al-Masri "uitroeiing, moord, gijzeling, verkrachting en aanranding in gevangenschap" omvatten. "De wereld was geschokt op 7 oktober toen mensen uit hun slaapkamers werden gerukt, uit hun huizen, uit de verschillende kibboetsim in Israël," vertelde Khan aan Amanpour, eraan toevoegend dat "mensen enorm hebben geleden."
Agnoplay
https://player.agnoplay.com/embed/liveblog?videoId=zYhllp3Qc3qm
player.agnoplay.com

Honderden mensen wonen begrafenis van Shani Louk (22) bij

De jonge Duits-Israëlische gijzelaar Shani Louk, die werd ontvoerd doordoor Hamas, werd gisteravond te ruste gelegd terwijl honderden rouwenden hun eer betoonden. Shani, die 22 jaar oud was, was een van de vele ontvoerden tijdens de brute aanvallen van 7 oktober.

Ze probeerde met haar vrienden de gruwel te ontvluchten, maar ze werden omsingeld en uiteindelijk meegenomen. Haar lichaam werd later door de straten van Gaza geparadeerd. In haar laatste momenten belde ze haar zus om haar te vertellen dat "alles goed komt", vertelde haar vader aan de mensen die bij haar begrafenis aanwezig waren. "Als vader heb ik gefaald om je te beschermen. Vergeef me", zei hij nog.

De Duits-Israëlische behoorde tot de 364 mensen die werden gedood tijdens het SuperNova Festival, waar ze samen met haar vriend naartoe ging. Ze werd een symbool van de brute Hamas-aanval nadat de wereld de foto zag van schutters die haar halfnaakte lichaam achterop een pick-up terugsleepten naar Gaza. 

Biden noemt Gaza "humanitaire crisis"

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de afgestudeerden toegesproken van Morehouse College in Atlanta. Daarin had hij het ook over de oorlog in Gaza. "Dat is een humanitaire crisis, daarom vraag ik een onmiddellijk staak-het-vuren. Ik weet dat het velen van jullie boos maakt en frustreert, ook in mijn familie, maar vooral dat het jullie hart breekt. Het breekt het mijne ook", zei de president, terwijl hij een applausje kreeg.

Biden zei dat hij "de vreedzame en niet gewelddadige" betogers tegen de oorlog gehoord heeft. "Ik steun de vreedzame betogingen. Jullie stemmen moeten gehoord worden en ik beloof dat ik ze hoor."

Biden verzekerde dat hij werkt aan "een duurzame vrede" in de regio. Een "tweestatenoplossing", met de oprichting van een Palestijnse staat, is volgens hem "de enige oplossing". "Het is een van de moeilijkste en meest complexe problemen in de wereld. Er is in deze situatie niets makkelijk", aldus de Amerikaanse president. Hij riep tijdens zijn speech ook op tot de terugkeer van de Israëlische gijzelaars die op 7 oktober door Hamas gevangengenomen werden.

De speech verliep niet zonder protest, maar dat bleef wel geweldloos. Een aantal studenten draaide zijn stoelen om en keerde zijn rug naar president Biden. Een afgestudeerde hield even een Palestijnse vlag omhoog. Andere studenten droegen kefiyes over hun toga, de sjaals die solidariteit met Palestina uitdrukken.

Morehouse College is de universiteit waar Martin Luther King studeerde, en werd in 1867 opgericht voor zwarte studenten. In 2020 stemden negen op de tien zwarte kiezers voor Joe Biden. Maar het enthousiasme voor de president daalt, vooral bij jonge zwarte mannen, en specifiek omwille van zijn steun aan Israël.

Duizenden mensen betogen opnieuw in Brussel voor staakt-het-vuren in Gaza


Aan het Brusselse Noordstation hebben zich zondagnamiddag opnieuw enkele duizenden manifestanten verzameld voor een betoging tegen het aanhoudende geweld in Gaza. Volgens wat onze fotograaf hoort, zouden er 30.000 tot 50.000 mensen op de been zijn. De betogers eisen een staakt-het-vuren en een rechtvaardige oplossing voor de Palestijnen. Het is al de zesde grote betoging sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober en de maandenlange vergeldingscampagne die Israël daarop in gang zette.

Het initiatief voor de betoging gaat uit van een coalitie van maatschappelijke organisaties, waaronder de Franstalige en Nederlandstalige 11.11.11-koepels, Een Andere Joodse Stem (EAJS), de Unie van Progressieve Joden in België (UPJB) en Vrede vzw.
© Kristof Vadino
"In meer dan 7 maanden tijd zijn al meer dan 33.797 Palestijnen gedood, voornamelijk vrouwen en kinderen", klinkt het bij de organisatoren. "Meer dan 76.465 personen zijn gewond geraakt en nog eens meer dan 7.000 personen worden vermist. Ongeveer 2 miljoen personen moesten op de vlucht slaan en een groot deel van de civiele infrastructuur is volledig verwoest."

Voor de organisatoren moet de internationale gemeenschap ingrijpen om een einde te maken aan het voortdurende onrecht: "Ze moet dringend een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren bekomen en zorgen voor de bescherming van alle burgers, de vrijlating van alle gevangenen, het einde van de belegering en de toegang tot internationale hulp voor de Palestijnen in Gaza, die zich momenteel in een absolute humanitaire noodsituatie bevinden."

De Europese Unie en haar lidstaten moeten ook een volledig internationaal militair embargo instellen, en economische en diplomatieke maatregelen nemen tegen Israël, vinden de organisatoren. "Europa moet zijn volledige steun verlenen aan de lopende onderzoeken van het Internationaal Strafhof (ICC), en aan de procedure die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) tegen Israël heeft aangespannen, en moet alle handel met de Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden verbieden." (blg)
© Kristof Vadino

Hamas stelt dodentol in Gaza bij naar 35.456

Sinds het begin van de oorlog tussen de extremistische Palestijnse beweging Hamas en Israël op 7 oktober zijn al 35.456 mensen gedood in de Gazastrook. Dat meldt het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid zondag. Nog eens 79.476 mensen zijn gewond geraakt.
De voorbije 24 uur werden zeker 70 nieuwe doden geteld. 

Duizenden mensen betogen opnieuw in Brussel voor staakt-het-vuren in Gaza

Aan het Brusselse Noordstation hebben zich zondagnamiddag opnieuw enkele duizenden manifestanten verzameld voor een betoging tegen het aanhoudende geweld in Gaza. De betogers eisen een staakt-het-vuren en een rechtvaardige oplossing voor de Palestijnen. Het is al de zesde grote betoging sinds het begin van het conflict tussen de radicale islamistische beweging Hamas en Israël, op 7 oktober.

Het iniatief voor de betoging gaat uit van een coalitie van maatschappelijke organisaties, waaronder de Association belgo-palestinienne (ABP), het Palestijnse collectief Beitna, de Franstalige en Nederlandstalige 11.11.11-koepels, het ABVV, Solidaris, Een Andere Joodse Stem (EAJS), de Unie van Progressieve Joden in België (UPJB), Intal en Vrede vzw.

"In meer dan 7 maanden tijd zijn al meer dan 33 797 Palestijnen gedood, voornamelijk vrouwen en kinderen", klinkt het bij de organisatoren. "Meer dan 76.465 personen zijn gewond geraakt en nog eens meer dan 7.000 personen worden vermist. Ongeveer 2 miljoen personen moesten op de vlucht slaan en een groot deel van de civiele infrastructuur is volledig verwoest." 

Voor de organisatoren moet de internationale gemeenschap ingrijpen om een einde te maken aan het voortdurende onrecht: "Ze moet dringend een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren bekomen en zorgen voor de bescherming van alle burgers, de vrijlating van alle gevangenen, het einde van de belegering en de toegang tot internationale hulp voor de Palestijnen in Gaza, die zich momenteel in een absolute humanitaire noodsituatie bevinden."

De Europese Unie en haar lidstaten moeten ook een volledig internationaal militair embargo instellen, en economische en diplomatieke maatregelen nemen tegen Israël, vinden de organisatoren. "Europa moet zijn volledige steun verlenen aan de lopende onderzoeken van het Internationaal Strafhof (ICC), en aan de procedure die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) tegen Israël heeft aangespannen, en moet alle handel met de Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden verbieden."
 

Dodentol na aanval op vluchtelingenkamp in Nuseirat stijgt naar 31

Bij een Israëlische luchtaanval zijn zondagochtend vroeg 31 mensen omgekomen in het vluchtelingenkamp van Nuseirat, centraal gelegen in de Gazastrook. Dat melden de lokale autoriteiten zondag. Een woordvoerder van het agentschap voor civiele bescherming in Gaza zei verder dat er ook twintig gewonden onder het puin vandaan zijn gehaald. Het Al-Aqsaziekenhuis had eerder melding gemaakt van twintig doden.

Volgens getuigen vond de aanval midden in de nacht plaats, rond 3 uur. Het Palestijnse persbureau Wafa meldt dat onder de gewonden kinderen zijn. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar vermisten die mogelijk nog vastzitten onder het puin. Het Israëlische leger heeft de aanval niet bevestigd, maar zegt de informatie te onderzoeken.  Sinds het begin van het grondoffensief in de stad Rafah, aan de zuidelijke rand van de Gazastrook, op 7 mei, zijn de bombardementen en gevechten geïntensiveerd rond Nuseirat en, verder naar het noorden, in Gaza-Stad en Jabalia, waar het Israëlische leger zegt "gerichte" operaties uit te voeren.

Volgens getuigen waren zondag explosies te horen in Jabalia en gaan de gevechten daar voort. Daarnaast laat een ziekenhuis in Gaza-Stad weten dat er drie doden en verschillende gewonden vielen bij een luchtaanval op een school, waar mensen onderdak zochten. In het noorden van de Gazastrook werd artillerievuur gehoord in het gebied Sheikh Zayed, terwijl in het zuiden, aan de grens met Egypte, Israëlische helikopters het vuur volgens getuigen openden in het oosten van de stad Rafah.
 

Iran bevestigt indirect te onderhandelen met VS in Oman over situatie Midden-Oosten

Iran bevestigt dat het doorgaat met indirecte onderhandelingen met de Verenigde Staten in Oman. De relaties tussen de twee landen, die geen diplomatieke betrekkingen onderhouden, zijn zeer gespannen. De Amerikaanse nieuwswebsite Axios meldde vrijdag dat er "deze week" besprekingen hadden plaatsgevonden tussen Teheran en Washington over "hoe een escalatie van aanvallen te voorkomen" in het Midden-Oosten.

De Iraanse vertegenwoordiger bij de VN bevestigt "gepubliceerde informatie over indirecte onderhandelingen tussen Iran en de Verenigde Staten in Oman", meldt het officiële Iraanse agentschap Irna. De gesprekken zijn een onderdeel van "een lopend proces", klinkt het. Iran gaf geen details over wanneer de onderhandelingen hebben plaatsgevonden en de inhoud ervan. "Het waren niet de eerste en zullen ook niet de laatste zijn", luidt het nog.

Langs Amerikaanse kant zaten volgens Axios Midden-Oosten-adviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, Brett McGurk, en de gezant voor Iran, Abram Paley, aan tafel. De nieuwssite wist niet wie Teheran vertegenwoordigde. Deze besprekingen, die werden gevoerd via functionarissen in Oman, vonden plaats iets meer dan een maand nadat Iran op 13 april een aanval op Israël lanceerde met 350 drones en raketten, waarvan de meeste werden onderschept met de hulp van de Verenigde Staten en verschillende andere geallieerde landen.  Volgens Teheran was de aanval een vergelding van de dodelijke aanval die Israël begin april deed op het Iraanse consulaat in Damascus.
 

Israëlische leger zegt verschillende tunnels te hebben gevonden bij operatie in Rafah

Israël zet dit weekend zijn controversiële militaire operatie in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, voort. De Israëlische legerradio meldt zondag dat de troepen verschillende smokkeltunnels hebben gevonden in het grensgebied tussen de Gazastrook en Egypte.

Er zijn ook tunnels ontdekt die op 7 oktober vorig jaar door terroristen van de Palestijnse extremistische organisatie Hamas waren gebruikt voor hun aanval in Israël waarbij meer dan 1.200 mensen omkwamen. Sommige tunnels zijn al vernietigd.

Sinds het begin van de operatie in Rafah twee weken geleden zijn volgens UNRWA, de organisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen, al zo'n 800.000 mensen op de vlucht geslagen. Volgens Philippe Lazzarini, baas van UNRWA, is er geen veilige plek meer voor burgers in de Gazastrook.

Rafah ligt in het zuiden van de Gazastrook, bij de grens met Egypte. Inwoners van de Gazastrook zijn de afgelopen maanden net massaal naar die stad gevlucht, weg van gevechten in andere delen van het kustgebied. Israël heeft aangegeven de extremistische Palestijnse beweging Hamas ook in Rafah te willen uitschakelen.
 

Gantz dreigt noodregering Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering. Op een persconferentie eiste Gantz dat uiterlijk op 8 juni een zespuntenplan op tafel ligt over het naoorlogse bestuur van Gaza.

De 64-jarige Gantz trad toe tot de noodregering van Netanyahu als minister zonder portefeuille, na de aanval van Hamas op 7 oktober. Daarmee wilden de betrokkenen een signaal van eenheid afgeven. Gantz' partij zit in de oppositie. Volgens opiniepeilingen ligt zijn partij momenteel ruim voor op de Likud-partij van Netanyahu.

"Persoonlijke en politieke overwegingen zijn de heiligste delen van Israëls verdediging binnengedrongen." Dat zei Benny Gantz zaterdagavond tijdens een persconferentie aan de Israëlische premier. "Een kleine minderheid heeft de commandobrug van het Israëlische schip overgenomen en stuurt het naar de rotsen. Als jullie de natie naar de afgrond leiden, zullen wij ons terugtrekken uit de regering, ons tot het volk wenden en een regering vormen die een echte overwinning kan bewerkstelligen."
Tot nu toe heeft Netanyahu geweigerd een plan voor het bestuur en de wederopbouw van Gaza na de oorlog te presenteren, vermoedelijk om zijn ultrarechtse coalitiepartners niet voor het hoofd te stoten. Zij streven doelen na als het bouwen van nederzettingen in Gaza. Als Gantz daadwerkelijk de regering verlaat, kan dit tot een regeringscrisis leiden. 

Bijna helft van bevolking uit Rafah op de vlucht 

Zo'n 800.000 mensen zijn op de vlucht voor de gevechten in Rafah. Dat zegt UNRWA, de organisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen. De vluchtelingenstroom kwam op gang nadat het Israëlische leger op 6 mei een operatie begon in het zuiden van de Gazastrook. Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah

Volgens Philippe Lazzarini, baas van UNRWA, gaven de vluchtelingen gevolg aan het bevel om te evacueren naar de "zogenoemde veilige zones". Ze trekken dan naar centraal gelegen zones in de Gazastrook en de zuidelijke stad Khan Younis. Er wordt ook onderdak gezocht in verwoeste gebouwen, aldus Lazzarini.

Rafah ligt in het zuiden van de Gazastrook, bij de grens met Egypte. Inwoners van de Gazastrook zijn de afgelopen maanden net massaal naar die stad gevlucht, weg van gevechten in andere delen van het kustgebied. Israël heeft aangegeven de extremistische Palestijnse beweging Hamas ook in Rafah te willen uitschakelen. Ook zaterdag zijn weer bombardementen en gevechten gemeld in het zuidelijke gebied.

De strijd leidt opnieuw tot een uittocht van vluchtelingen. Lazzarini noemt het op X onzin dat mensen zich naar veilige gebieden kunnen verplaatsen. "Er zijn geen veilige zones in Gaza", zegt hij. "Het is nergens veilig. Niemand is veilig."

Israëlisch leger vindt nog een gedode gijzelaar uit Gaza 

Het Israëlische leger meldt dat soldaten die in de Gazastrook opereren het lichaam van de 53-jarige Ron Binyamin hebben teruggevonden. Binyamin behoorde tot de 252 mensen die door Hamas gevangen werden genomen tijdens de aanval op 7 oktober op het Nova-festival. De extremistische Palestijnse beweging voerde zijn lichaam mee naar de kuststrook nadat hij gedood was bij de grootschalige terreuraanval in het zuiden van Israël.

Volgens militair woordvoerder Daniel Hagari werd zijn stoffelijke overschot teruggevonden samen met dat van drie andere gijzelaars: Shani Louk, Amit Buskila en Itzhak Gelerenter. De repatriëring van de lichamen van die laatsten werd vrijdag bekendgemaakt.  Ze zouden alle vier op 7 oktober gedood zijn. 

Israëlisch leger treft lichaam ontvoerde vijftiger aan in Gaza

Het Israëlische leger heeft tijdens een militaire operatie in de Gazastrook het levenloze lichaam gevonden van een gijzelaar. Ditmaal gaat het om Ron Binyamin, een 53-jarige man die op 7 oktober tijdens een fietstocht werd gedood door de extremistische Palestijnse beweging Hamas. Hamas voerde zijn lichaam mee naar de kuststrook nadat hij om het leven was gebracht bij de grootschalige terreuraanval op het zuiden van Israël.

Het Hostages en Missing Families Forum, dat familieleden van Israëlische gijzelaars vertegenwoordigt en ondersteunt, bevestigt de vondst. Het zei dat Benjamin op zijn fiets zat toen hij op 7 oktober in de kibboets Be'eri werd gevangengenomen door leden van de Palestijnse terreurbeweging. Volgens de organisatie was de vijftiger een familieman die van fietsen hield. Zo zou hij elke zaterdag een rondje fietsen, "net zoals op die noodlottige zaterdag". “Ron hield van reizen in Israël en de rest van de wereld, en hij hield van muziek.”

Volgens militair woordvoerder Daniel Hagari werd zijn lichaam teruggevonden samen met dat van drie andere gijzelaars, Shani Louk, Amit Buskila en Itzhak Gelerenter. De repatriëring van de lichamen van die laatsten werd vrijdag bekendgemaakt.

800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

De topman van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen zegt dat de vluchtelingenstroom op gang kwam nadat Israël op 6 mei een militaire operatie begon in het gebied. Volgens Lazzarini vertrekken mensen omdat opdracht wordt gegeven te evacueren naar "zogenoemde veilige zones". Vluchtelingen trekken onder meer naar de stad Khan Younis en zoeken soms onderdak in verwoeste gebouwen. 

Olietanker getroffen door raket voor kust van Jemen

Een olietanker is voor de kust van Jemen getroffen door een raket, meldt het maritiem beveiligingsbedrijf Ambrey zaterdag. Ambrey meldde dat er een brand was aan de achterkant van het schip, dat onder de vlag van Panama vaart. Het bedrijf ontving ook "informatie die aangaf dat de tanker hulp had gekregen". De maritieme veiligheidsdienst van de Britse marine had eerder een melding ontvangen van een schip dat "lichte schade opliep nadat het door een onbekend object was geraakt".