Hristijan Mickoski© AFP

Toekomstig premier van Noord-Macedonië houdt vast aan voormalige naam: “Hoe ik mijn land noem, is mijn grondrecht”

De beoogde premier van Noord-Macedonië, Hristijan Mickoski, zal zijn land “Macedonië” blijven noemen, ondanks de woede van buurland Griekenland. Skopje en Athene kwamen in 2018 overeen dat de naam van het land aangepast wordt.

jvh
Bron: BELGA

“Hoe ik mijn land noem, is mijn grondrecht”, zei de leider van de rechts-nationalistische partij VMRO-DPMNE die de presidents- en parlementsverkiezingen van 8 mei won. “Als de Grieken denken dat we het Prespa-akkoord geschonden hebben, dan is er het Internationaal Gerechtshof. Ze kunnen ons voor de rechter dagen en wij zullen daar onze zaak bepleiten. Ik zou niet willen dat dat gebeurt.”

LEES OOK. Diplomatieke rel in de maak? Nieuwe president Noord-Macedonië weigert officiële naam van land uit te spreken

In 2018 kwamen de twee landen tot een historisch akkoord, waarbij Skopje ermee instemde “Noord” toe te voegen aan de naam van het land, om zo het onderscheid te maken met de Griekse provincie Macedonië. Het akkoord maakte een einde aan een al jaren durende vete, die Griekenland inriep om het NAVO-lidmaatschap en de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap van zijn buurland te blokkeren. In 2020 werd Noord-Macedonië lid van de NAVO. 

Oude wonde

De oude wonde werd afgelopen zondag opengereten, toen de nieuwe presidente van Noord-Macedonië bij haar eedaflegging de naam “Macedonië” gebruikte. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis omschreef het gebruik van die naam door Gordana Siljanovska-Davkova als “provocerend” en een “illegaal en ontoelaatbaar initiatief”. “Zulke uitspattingen zullen we niet aanvaarden”, zei Mitsotakis. 

Mickoski legde al uit dat hij de realiteit van de officiële naam van zijn land erkent, maar dat hij de oude naam bij publieke optredens zou blijven gebruiken. Bij de parlementsverkiezingen werd VMRO-DMPNE veruit de grootste partij, met 58 van de 120 zetels. Ze haalde het van de regerende sociaal-democraten van SDSM, die terugvielen van 46 naar 18 zetels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER