Direct naar artikelinhoud
politiek

Quota nog niet herbekeken, maar DVZ "verwerkt elke dag zoveel mogelijk aanvragen”

Asielzoekers schuiven aan bij het aanmeldcentrum van het Klein Kasteeltje in Brussel.Beeld BELGA

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) zal voortaan op maximumcapaciteit draaien. “We zullen elke dag zoveel mogelijk aanvragen verwerken”, klinkt het bij DVZ, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) kondigde gisteren aan het quotum van 50 asielaanvragen per dag, dat eind november werd ingesteld door voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA), te zullen schrappen. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is dat nog niet gebeurd.

“Er is geen richtlijn vertrokken. De quota zijn nog niet herbekeken”, zegt de woordvoerder van De Block. “DVZ heeft verkeerd gecommuniceerd en zal dat rechtzetten.”

“116 aanvragen verwerkt”

“Het is niet zo dat het quotum wordt stopgezet”, klinkt het daar nu. “We gaan per dag wel zo veel mogelijk doen naargelang onze capaciteiten”, zegt Geert De Vulder, woordvoerder van DVZ, aan Het Laatste Nieuws. “Vandaag hebben we 116 aanvragen verwerkt, morgen misschien minder of meer. Maar we gaan er waarschijnlijk wel elke dag over de 50 zitten.”

De Vulder wil echter ook benadrukken dat maandag sowieso een drukke dag is en “dus is de kans bestaande dat morgen en overmorgen minder aanvragen zullen verwerkt worden”. Kwetsbaren, vrouwen en kinderen krijgen ook nog altijd voorrang.

Francken beperkte enkele weken geleden het aantal asielaanvragen in eerste instantie tot maximaal 60 per dag en daarna zelfs tot 50 per dag. Het gevolg was grote chaos en bijhorende spanning aan het asielloket. “Theo Francken moest mijn beleid uit de vorige regering voortzetten, maar dat menselijke aspect is hij gaandeweg blijkbaar uit het oog verloren”, zei De Block gisteren over het beleid van haar voorganger. 

Lange rij

Maandag stond er opnieuw een lange rij vluchtelingen te wachten aan het Klein Kasteeltje. Vrouwen en kinderen kregen voorrang, maar de ongeveer 150 mannen die naar binnen wilden voor een asielaanvraag waren er opnieuw aan voor de moeite. Vele mannen wachten al dagen op de stoep van het aanmeldcentrum en uit protest werd er een spontane sit-in gehouden.