Turnen

Maellyse Brassart plaatst zich voor Spelen, Nina Derwael valt op EK van brug én balk

Op het EK turnen in het Italiaanse Rimini heeft Maellyse Brassart zich weten te plaatsen voor de Olympische Spelen. Een opsteker voor Team Belgym, nadat Nina Derwael eerder op de dag tweemaal ten val was gekomen.

Marc Cornelissen, belga

Maellyse Brassart mag een ticketje richting Parijs boeken deze zomer. Op het EK turnen in het Italiaanse Rimini veroverde de 22-jarige gymnaste uit Ukkel het laatst overgebleven olympische plekje. Tijdens de allroundcompetitie eindigde ze op de elfde plaats. Dat volstond, omdat de tien turnsters voor haar allemaal al geplaatst waren voor Parijs.

In de voormiddag was Brassart goed op dreef. Ze begon met 13,100 op de sprong en scoorde vervolgens 13,533 op de brug en 12,933 op de balk. Ze eindigde met een grondoefening van 12,366. In totaal scoorde ze 51.932 punten. Nadien was het bang afwachten wat de concurrentes zouden doen. De Italiaanse Manila Esposito was uiteindelijk de beste in de kwalificaties met 55.432 punten. Zij pakte de eerste plek, voor haar landgenote Alice D’Amato (54.831) en de Britse Alice Kinsella (53.599).

Legger gelost

Voor Nina Derwael (24) werd het donderdag aan de brug een wederoptreden in mineur. De olympisch kampioene had sinds Tokio slechts één keer een brugoefening gebracht in competitie – op het WK 2022 in Liverpool, waar ze brons pakte. Voor Rimini had de Truiense de verwachtingen getemperd.

Haar oefening kreeg een startwaarde van 5.8, iets moeilijker dan de 5.7 die coach Ulla Koch had voorspeld. Derwael voerde haar oefening keurig uit, maar kort voor de afsprong ging het fout: ze raakte uit balans en moest de legger lossen. Dat kostte haar een vol punt aftrek. De jury bedacht haar met een score van 12.533, onvoldoende voor een plek in de individuele EK-finale.

“We wisten vooraf dat dit EK eigenlijk iets te vroeg viel voor de oefening aan de brug”, reageerde Derwael. “Ik kwam twee weken tekort om met een zeker gevoel aan de wedstrijd te beginnen. Maar met het oog op Parijs was het goed dat ik dit gedaan heb. Alleen jammer dat ik op het einde de mist inging. Het moeilijkste was achter de rug, en toen ging het mis. Het kan een moment van onoplettendheid zijn geweest. Daar zal ik de komende tijd op moeten letten. De val van de balk daarentegen had nooit mogen gebeuren.”

Tweede val

Op de balk, het toestel waarop Derwael afgelopen voorjaar haar ticket voor de Olympische Spelen in Parijs heeft verzekerd, begon ze nochtans uitstekend. Maar bij haar drievoudige pirouette verloor ze haar evenwicht en viel. De deur naar de finale was meteen dicht.

“Maar dit wil niets zeggen over de Spelen”, klonk het. “Ik ben naar hier gekomen om weer in competitie een brugoefening te tonen. Dat heb ik gedaan. Het deel waarover ik op training het meest twijfelde, was ik voorbij. Ik kijk positief terug op deze ervaring. Dit is een proces, en op een kleine drie maanden voor Parijs zitten we op schema.”