Zelf blijft hij volhouden ‘het juiste’ te hebben gedaan: Oekraïense minister aangehouden voor corruptie

© ZUMA Press

De Oekraïense minister van Landbouw Mykola Solsky, die donderdag zijn ontslag indiende omdat hij verdacht wordt van corruptie, is aangehouden. Solsky wordt ervan beschuldigd zich op een illegale manier staatsgrond te hebben toegeëigend.

Bron: BELGA

De 44-jarige Solsky is de eerste zittende minister in de regering van president Volodimir Zelenski die genoemd wordt in een corruptiezaak. Solsky bezit meerdere landbouwbedrijven en is een van de rijkste Oekraïense overheidsambtenaren. De man vergaarde internationale bekendheid als centrale figuur in de pogingen om de graanindustrie van Oekraïne draaiende te houden na de invasie van Rusland, die de exportroutes naar de Zwarte Zee hebben geblokkeerd.

Het nationale anticorruptiebureau verdenkt Solsky ervan in de periode van 2017 tot 2021 te hebben gesjoemeld met de eigendomsrechten van 2.500 hectare land in de noordelijke Sumy-regio. Daarmee was zo’n 6,5 miljoen euro gemoeid. De grond was oorspronkelijk eigendom van twee staatsbedrijven, maar werd illegaal overgedragen aan oorlogsveteranen. Solsky werkte destijds als advocaat en trad op voor die veteranen. Toezichthouders werden betaald om het hele gebeuren door de vingers te zien. Door het gesjoemel zouden volgens het anticorruptiebureau grote sommen geld verduisterd zijn.

Door hun tussenkomst zou naar eigen zeggen ook een tweede poging om nog eens 3.300 hectare grond in te palmen, verijdeld zijn.

Ontslag

Solsky nam donderdag ontslag als minister. Hij werd in 2019 verkozen als parlementslid en werd kort na de Russische invasie minister van Landbouw. Hij zegt bereid te zijn “door te werken” als het parlement zijn ontslag zou weigeren.

Solsky en zijn advocaat vertelden tijdens de hoorzitting op donderdag dat hij niet geprofiteerd heeft van de regeling met de gronden. “Ik garandeer maximale openheid om de waarheid te achterhalen, maar dat is niet nodig – alle gegevens zijn toegankelijk voor de rechtshandhaving en het bewijs en de argumenten van de partijen worden door de rechtbanken onderzocht,” zei Solsky eerder deze week. Hij zou ook gezegd hebben dat hij “het juiste gedaan heeft.”

Meteen na zijn aanhouding betaalde Solsky een borgtocht van omgerekend 1,8 miljoen euro, waardoor hij de voorlopige hechtenis, die duurt tot 24 juni, niet in een cel moet uitzitten

Sinds het begin van de Russische invasie in februari 2022 zijn er verschillende gevallen van corruptie opgedoken in Oekraïne, vooral binnen het leger. Maar meestal gaat het om ambtenaren op minder hoge posities.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen