Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

Nieuws
De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn in het centrum van Den Haag. Het 36-jarige slachtoffer Antoneta Gjokja werd in de ochtenduren van 20 juni vorig jaar in het filiaal aan de Turfmarkt met meerdere messteken om het leven gebracht.
anp
donderdag 18 april 2024 om 03:51
Afbeelding
beeld anp

Voor de moord heeft het Openbaar Ministerie tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 57-jarige verdachte. L. handelde naar eigen zeggen uit wraak. Hij was eerder gepakt voor winkeldiefstal bij een ander filiaal van Albert Heijn. Hij vond dat hij daarvoor onschuldig in de gevangenis had gezeten, waar hij dwangmedicatie kreeg toegediend. Volgens het OM ging L. in Den Haag bewust op zoek naar een witte medewerker, omdat hij zich gediscrimineerd voelde.

Het Pieter Baan Centrum concludeerde dat L. handelde onder invloed van een psychose. Hij had paranoïde wanen. Ze vinden dat de steekpartij hem in sterk verminderde mate valt toe te rekenen. De advocaat van L. heeft betoogd dat haar cliënt volledig ontoerekeningsvatbaar is, waarbij celstraf niet aan de orde is.

In 2018 kreeg L. op Curaçao tbs opgelegd in een strafzaak, maar op het eiland waren er amper behandelmogelijkheden en Nederland wilde de kosten ervan niet dragen. De man is op enig moment naar Nederland gekomen. Kort voor de fatale steekpartij werd hij door de rechtbank in Rotterdam nog veroordeeld voor bedreiging. Die rechters wisten toen niet dat L. op Curaçao eerder tbs opgelegd had gekregen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

GL-PvdA wil loon van minimaal 16 euro per uur in de zorg

GroenLinks-PvdA wil dat alle zorgmedewerkers minimaal 16 euro per uur verdienen. De partij dient het voorstel in tijdens het debat over de voorjaarsnota begin juni, meldt een woordvoerder. Meer dan 60.

Afbeelding

Ecuador roept noodtoestand uit in vijf kustprovincies

De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft dinsdag de noodtoestand afgekondigd in vijf kustprovincies vanwege een 'intern gewapend conflict'. Het is al de tweede keer dat de pas in november aangetreden Noboa een dergelijke maatregel afkondigt.

Afbeelding

Humanitaire VN-chef: grondoffensief in Rafah zou 'tragedie' zijn

Een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zou een 'onbeschrijfelijke tragedie' zijn, waartegen 'geen enkel humanitair plan is opgewassen'. Dat zei de humanitaire chef van de VN, Martin Griffiths, dinsdag in een verklaring.

Afbeelding

Uurloon in een jaar 7 procent omhoog, grootste stijging in 45 jaar

Het gemiddelde uurloon steeg vorig jaar met 7 procent, de grootste stijging in 45 jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek.

Afbeelding

FNV viert succesvol stakingsjaar op Dag van de Arbeid

Het aantal stakingen is in meer dan een halve eeuw niet zo hoog geweest. Vorig jaar telde 52 stakingen. Alleen in 1972 werd het werk nog vaker neergelegd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Aantal stakingen kwam vorig jaar op het hoogste niveau sinds 1972

Het aantal werkonderbrekingen is sinds 1972 niet zo hoog geweest, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2023 waren er 52 stakingen, waarbij ruim 17.000 werknemers betrokken waren. Dat is ongeveer duizend meer dan in 2022.