Romee van Noorden© Sven Dillen

Romee is ‘foodrunner’ op Extrema Outdoor: “Grote artiesten vragen vaak Belgische frietjes”

Houthalen-Helchteren -

Een van de opvallendste jobs tijdens Extrema Outdoor is ongetwijfeld die van foodrunner. Romee van Noorden (25) uit Amsterdam loopt drie dagen lang de festivalweide rond, op zoek naar eten voor de grootste sterren. “Dat ik overal mag voordringen, vinden festivalgangers meestal niet zo leuk.”

Lien Vande Kerkhof

Festivalmedewerkers met warmhoudtassen die artiesten vragen wat ze willen eten en dat dan op het festivalterrein voor hen gaan halen, ook wanneer het pijpenstelen regent. Dat je als foodrunner aan het einde van de dag heel wat kilometers in de benen hebt, staat buiten kijf. De Nederlandse Romee van Noorden is tijdens Extrema Outdoor verantwoordelijk voor de artiesten van een drietal districten of podia.

“Elk podium heeft een stagemanager die me vertelt wanneer ik iemand moet helpen”, legt Romee uit. “Ik bied artiesten dan een menu aan en geef hen ook advies als ze dat vragen. Ze kunnen kiezen tussen alle foodtrucks op het terrein. Veel internationale sterren eten pas na hun set. De timing na hun vlucht is meestal erg krap: nadat ze geland zijn worden ze zo snel mogelijk naar Houthalen-Helchteren vervoerd, en gaan ze bijna rechtstreeks het podium op. Vaak hebben ze na hun set zin in iets gezond of Aziatisch. De Koreaanse foodtruck Eaters verkoopt ‘banh mi’s’ , dat zijn broodjes gevuld met wortel, gefrituurde ui, komkommer, aziatische mayonaise, teriyakisaus, koriander en crispy chicken, pulled beef of crispy tofu. Al dan niet met ‘sweet potato fries’. Een maaltijd die altijd goed in de smaak valt. En Belgische frietjes natuurlijk, die zijn ook heel populair bij internationale artiesten.”

Festivalganger bestelt een ‘banh mi’ bij de foodtruck Eaters© Sven Dillen

Wiet of drugs

Om snel te zijn, heeft Romee een badge waarmee ze mag voordringen. “Daar zijn andere festivalbezoekers meestal niet zo blij mee. Maar als ik allemaal verschillende gerechten moet ophalen, is het nu eenmaal onmogelijk om overal in de rij te moeten staan. Welke artiesten ik zoal heb bediend? Dit weekend bijvoorbeeld Marlon Hoffstad, Oguz en Joyhauser, echt wel de grotere namen op de affiche. Op Extrema Outdoor krijg ik meestal geen gekke verzoekjes. Op andere festivals wel, zeker wanneer ik als ‘stage’- in plaats van als foodrunner werk. Dan zijn er zelfs dj’s die durven vragen naar wiet of andere drugs.”

Joyhayser© Boumediene Belbachir

Omdat de job van foodrunner seizoensgebonden is, werkt Romee in het dagelijkse leven als contentspecialist bij een marketing adviesbureau. “Festivaldagen als foodrunner kunnen pittig zijn, maar je werkt altijd samen met een geweldig team. De festivalscène in België en Nederland is klein, dus dezelfde collega’s komen altijd terug.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer