maandag 11 december 2017 - Hamont-Achel
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Mooie weg in Gruitrode, maar er komt geen verlichting. In de nieuwe lichtvisie blijft het ’s avonds donker in de bocht van Gruitrode en tussen Neerglabbeek en Opoeteren. rDR

Vlaamse lichtvisie verbiedt straatverlichting op ‘de buiten’

Voortaan in het donker fietsen in buitengebied

Meeuwen-Gruitrode/Hechtel-Eksel/Hamont-Achel

In Gruitrode en Neerglabbeek zijn ze niet te spreken over het ontbreken van straatverlichting langs de pas heraangelegde Weg naar Opoeteren. ”Tot in de bocht achter het kasteel en dan is er niets dan grote duisternis tot in Neerglabbeek”, klinkt het. Blijkbaar bepaalt Vlaanderen dat fietspaden verder dan 10 km van een stedelijk gebied niet verlicht worden. “Dat is de reden waarom in Gruitrode, Hamont-Achel en Hechtel-Eksel grote delen langs fietspaden van straatverlichting verstoken zullen blijven”, zegt burgemeester Lode Ceyssens.

Waarom er geen straatverlichting werd geplaatst langs een groot deel van de gewestweg N 771, Weg naar Opoeteren in Gruitrode en Neerglabbeek? Die vraag duikt op nu de fietspaden tot aan het centrum van Neerglabbeek een feit zijn. De gemeente en zelfs de groenen worden met de vinger gewezen. Natuurbehoud of vleermuizen in de Itterbeekvallei zouden volgens anderen het licht uitdoen.

“Neen, Vlaanderen wil in het buitengebied zo veel mogelijk lichtvervuiling voorkomen. Ondanks onze uitdrukkelijke vraag om verlichting te plaatsen langs de Weg naar Opoeteren houdt men vast aan die lichtvisie. Onbegrijpelijk”, zucht burgemeester Lode Ceyssens. 

Wie van Neerglabbeek naar Gruitrode fietst, zit in de duisternis tussen het centrum van Neerglabbeek tot aan de Commanderij in Gruitrode. Hetzelfde verhaal voor wie vanuit Neerglabbeek naar Opoeteren fietst. 

Antwerpen

Burgemeester Lode Ceyssens kaartte dit probleem aan bij minister van Mobiliteit Weyts. “Hij verwijst naar intern voorbereidend werk door het Agentschap Wegen en Verkeer en het overleg met de Fietsersbond. Is het de bedoeling dat alleen in Antwerpen veilig met de fiets kan gereden worden?” 

Meeuwen-Gruitrode wordt niet alleen geconfronteerd met deze regelgeving over straatverlichting langs gewestwegen in niet-stedelijk gebied. “Ook in Hamont-Achel en Hechtel-Eksel krijgt men met dit fenomeen te maken. Ook hier gaat het over fietspaden die verder dan 10 km van een stedelijk gebied liggen”, zegt Ceyssens. 

Veiligheid

Ceyssens vindt dat men beter kiest voor verkeersveiligheid. “Fietsers die in deze donkere wintertijd naar school of het werk rijden, hebben die verlichting echt wel nodig. Men pleit voor een bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Dan moet dit routenetwerk ook gebruiksvriendelijk en veilig zijn.” 

De fietspaden langs de Weg naar Opoeteren krijgen waarschijnlijk in de onverlichte zones wel een witte belijning en eventueel plaatst men nog reflectoren op het fietspad.

“Verlichting waar ze nodig is”

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) pakte eind vorige maand uit met zijn nieuwe lichtvisie. Dat gebeurde in samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer, de Vlaamse fietsmanager, de Fietsersbond en het Fietsberaad. Weyts wil voortaan zuiniger omspringen met energie en lichtvervuiling beperken. “Maar de veiligheid van fietsers gaat voor”, zegt Weyts.

Concreet zal er veel meer dan vroeger gekeken worden naar locatie en functie van een fietspad. Als een bepaald fietspad bijvoorbeeld elke ochtend druk gebruikt wordt door scholieren, dan moet er gezorgd worden voor veilige fietspadverlichting. Hetzelfde geldt voor fietspaden die interessant zijn voor pendelaars, omdat ze bijvoorbeeld een woonkern verbinden met een industrieterrein. Waar minder gefietst wordt, kunnen retro-reflecterende markeringen volstaan, aldus de minister. (gc)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws