© Margo Tilborghs

“Hopelijk putten mensen kracht uit mijn verhalen”

Leven met multiple sclerose (MS) is niet altijd eenvoudig. Carine Schelkens (54) ondervindt het dagelijks. Ze heeft haar columns over haar leven en haar ziekte gebundeld in het boek Bouillonblokjes van ’t Leven.

Margo Tilborghs

In kasteel Bouckenborgh in Merksem is donderdagavond het eerste boek van Carine Schelkens uit ­Essen aan het grote publiek voorgesteld. Carine schreef gedurende twaalf jaar columns voor ­Samana (het vroegere Ziekenzorg). Bij een schrijverscursus werd ze geselecteerd en werd haar gevraagd om over haar leven met MS en wat chronisch ziek-zijn betekent in haar leven.

“Schrijven is schrappen, leerde ik in een cursus die ik in 2004 volgde. Een héél leuk initiatief georganiseerd door Ziekenzorg voor hun groep chronisch zieke mensen. Het was in die periode dat ik Jan Pustjens leerde kennen.”

“Alle ingrediënten komen aan bod, met een optimistische kijk op het leven, maar steeds in alle realiteit”, zegt Jan Pustjens, verantwoordelijk voor het magazine van Samana. “Ze schuwt niet om ook de harde kanten van het leven te benoemen, maar ze ziet die allemaal als kleine smaakblokjes die de levenssoep vervolledigen.”

“Ik hoop dat mensen die chronisch ziek zijn kracht kunnen putten uit mijn verhalen. Eigenlijk is mijn pad niet beter of slechter dan anderen, het is gewoon anders.”

Klaproos

“De korte teksten van dit boekje bewandelen het pad dat ik gedurende jaren heb belopen in mijn strijd en het omgaan met een ziektebeeld als MS”, vertelt ­Carine. “Elke column op zich is een bouillonblokje waar velen – niet alleen MS-patiënten – een boodschap in zullen vinden. Vandaar ook de titel. Elk hoofdstuk wordt vergezeld van een gedicht.”

“De illustraties van de diverse klaproosjes op de vijf titelbladeren, bevatten een diepere betekenis”, zegt Carine. “Ik voel me namelijk sterk verbonden met deze wilde bloem, die enkel in volle vrijheid zichzelf kan zijn. Mijn columns hebben, net als die korte gedichtjes, niet de pretentie elitair te zijn.”

Het boek is voorlopig al te verkrijgen voor 19 euro bij bol.com, EssenPress of de Toeristische Dienst Kalmthout. Bestellen kan ook via de Facebookpagina’s ‘Bouillonblokjes van ’t Leven’ en ‘Carine Schelkens’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER