In en rond de Grote Nete is een historische vervuiling met zware metalen vastgesteld.© Hans Otten

Westerlo wil dat Ovam uitleg geeft over vervuiling: “Niet iedereen is thuis op het internet”

Westerlo -

Het schepencollege van Westerlo wil dat minister Zuhal Demir (N-VA) er bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) op aandringt een informatieavond te organiseren rond de bodemverontreiniging in en aan de Grote Nete. Zelf heeft Ovam daar geen zin in en dat pikken ze in Westerlo niet.

Marc Peeters

“De middelen die Ovam ter beschikking stelt zijn niet geschikt voor iedereen”, klonk het maandagavond eensluidend tijdens de gemeenteraad. De eigenaars van 1.017 kadastrale percelen op het grondgebied Westerlo kregen recent een brief in de bus van Ovam met daarin ook een bodemattest.

“Het beschrijvend bodemonderzoek dat Ovam heeft laten uitvoeren toont een historische vervuiling met zware metalen in de waterloop, op de oevers en in de omliggende overstromingsgebieden van de Grote Nete”, weten oppositieraadsleden Bert Wellens (N-VA) en Frans De Cock (Open & Positief Westerlo).

“298 van de 1.017 percelen liggen in woongebied. Bij de brief is ook een toelichting gevoegd met gebruiksadviezen verbonden aan de vervuiling. Er werden links toegevoegd naar websites met meer uitleg en mensen kunnen ook een webinar bijwonen. Allemaal goed en wel. En wie tijd uittrekt om het allemaal op te zoeken, vindt ook vele antwoorden op vragen.”

“Maar lang niet iedereen vindt vlot zijn weg op het internet. Vandaar dat wij het meer dan nuttig achten dat er nog een klassieke informatieavond komt waarop alle aanwezigen rechtstreeks hun vragen kunnen stellen.”

Frans De Cock is als eigenaar van een drietal verontreinigde perceel betrokken partij. “Contact met Ovam leerde me dat we als eigenaars niet saneringsplichtig zijn. Wie dat eventueel ooit wel zal moeten en hoe is momenteel nog onduidelijk en niet beslist. Op mijn suggestie of ze dat ook in Westerlo wilden komen toelichten, was het antwoord negatief.”

© Hans Otten

Schepen Clyde Tai-Apin (CD&V) geeft toe dat het schepencollege er voorlopig nog niet in geslaagd is om meer gewicht in de schaal te werpen. “We hebben Ovam ondertussen al tweemaal gevraagd om toelichting te komen geven, maar dat is tweemaal geweigerd. Er wordt verwezen naar de brief, de uitleg die je online kan vinden, een contactformulier en de mogelijkheid om hen gewoon te bellen. Met deze uitleg nemen we geen genoegen.”

Minister

Daarom besliste het schepencollege dat er een brief vertrekt naar minister Zuhal Demir (N-VA) die bevoegd is voor Ovam. “De vraag om toch een informatievergadering te organiseren wordt zo nog eens wat krachtiger gesteld. En misschien niet alleen voor Westerlo want de vervuiling is uiteraard niet alleen in onze gemeente vastgesteld.”

“Op zich is het natuurlijk niet echt onverwacht dat er historische vervuiling afkomstig van industrie is vastgesteld in en om de Grote Nete”, voegt De Cock er nog aan toe. “Voor zover ik nu weet is de toestand ook nergens alarmerend. Er wordt ook niets verboden, hoogstens afgeraden. Ook daarover kan een rechtstreeks gesprek met deskundigen verhelderend zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners