Vergunning voor woontoren Tower Zero op Nieuw Zuid vernietigd, tegenstanders tevreden: “Veldslag gewonnen, maar oorlog nog niet”

Antwerpen -

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de omgevingsvergunning van woontoren Tower Zero op Nieuw Zuid vernietigd. Het bouwproject moet nu terug naar af, en dat stemt lokale tegenstanders optimistisch. “Al is de strijd nog niet gewonnen”, klinkt het.

Laurens Van Aert

De saga rond de woontoren van architect Peter Zumthor sleept al een tijd aan. In het najaar van 2022 kreeg Tower Zero groen licht van de welstandscommissie en werd de omgevingsvergunning uitgehangen in de wijk. Een twintigtal buurtbewoners waren daar niet van gediend. Zij betwistten of alles wel conform de plannen verliep en namen een advocaat onder de arm.

De tegenstanders eisten dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen de vergunning zou vernietigen. Met succes, want de raad gaat nu in op hun verzoek. Dat betekent dat Tower Zero er (voorlopig) niet komt.

LEES OOK. Buurtbewoners betwisten gang van zaken rond Tower Zero: “Verschillende grote afwijkingen van masterplan”

De raad oordeelt dat de milieu-effecten van de woontoren “niet deugdelijk werden onderzocht”. Bij het onderzoek zou gebruik zijn gemaakt van verouderde gegevens. Bovendien stelt de raad dat de vergunningsaanvraag in strijd is met bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Nieuw Zuid.

Volgens de raad kwalificeert de deputatie de aanvraag onterecht als één bouwwerk met een grotere footprint, in plaats van een toren met drie paviljoenen. “Dat heeft tot gevolg dat er andere regels van het uitvoeringsplan gelden, namelijk die voor torens en paviljoenen. De raad stelt vast dat de aanvraag daar niet aan voldoet”, klinkt het.

Aangezien de nodige bijsturingen en/of vragen om afwijkingen op de voorschriften toe te staan, enkel in een nieuwe vergunningsaanvraag kunnen gebeuren, ziet de Raad voor Vergunningsbetwistingen geen andere mogelijkheid dan de afgeleverde vergunning te vernietigen. De hele procedure zal dus moeten worden overgedaan.

Veldslag gewonnen

“Daar zijn wij natuurlijk uitermate tevreden mee”, klinkt het bij een van de buurtbewoners die zich tegen de komst van de woontoren kantte. “We genieten volop van de overwinning in deze veldslag, maar de oorlog hebben we nog niet gewonnen. We weten maar al te goed dat bouwheer Triple Living en de stad zich hier niet zomaar bij zullen neerleggen.”

“Dat de toren er komt, daar twijfelt niemand aan”, zei schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) in oktober 2022. De buurtbewoner van Nieuw Zuid, die anoniem wenst te blijven, onderschrijft dat. “Natuurlijk vrezen we dat het torengebouw er alsnog komt. In de coulissen wordt er ongetwijfeld gezocht naar manieren om Tower Zero erdoor te krijgen.”

LEES OOK. Veel protest tegen komst Tower Zero op Nieuw Zuid

“Wij zijn van mening dat hij enkel en alleen geplaatst mag worden in overeenstemming met de correcte regelgeving. Zo staat er in het ruimtelijk uitvoeringsplan onder meer dat wij in onze toren recht hebben op en moeten kunnen genieten van een panoramisch uitzicht. Dat wordt lastig met zo’n toren ervoor. En dus blijven we ons verzetten, zelfs al lopen de kosten ondertussen hoog op.”

Bevoegd schepen Annick De Ridder betreurt dat de vergunning vernietigd werd. “Het is jammer dat dit topproject, ontworpen door een wereldvermaarde architect, vertraging oploopt. Onze diensten analyseren nu het arrest.”

Ook bouwheer Triple Living reageert ontgoocheld. “Jammerlijk nieuws, zeker gezien alle inspanningen die we gedaan hebben om alle betrokken partijen tegemoet te komen in hun bezwaren. Het is een gemiste kans voor Nieuw Zuid en de stad Antwerpen om een dergelijk project niet uit te voeren. We bestuderen intern het arrest en denken na over de volgende stappen.”

LEES OOK. Iconische Tower Zero van Zwitserse sterarchitect komt op Nieuw Zuid

LEES OOK. Waarom de Vlaming geen hoogbouw lust: “Gaat het over wonen, dan zijn we conservatief”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen