Chişinǎu, de hoofdstad van Moldavië
(c) Getty Images

Moldavië toegevoegd aan lijst met veilige landen, asielaanvragen kunnen sneller afgehandeld worden

Moldavië wordt toegevoegd aan de lijst met veilige landen. Dat betekent dat de diensten asielaanvragen van Moldaviërs sneller kunnen afhandelen, meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) geeft iemand uit een veilig herkomstland enkel bescherming wanneer hij fundamentele redenen heeft waarom het land in zijn geval geen veilig land is. Vorig jaar vroegen 986 Moldaviërs asiel aan in ons land. Geen enkele Moldaviër werd erkend als vluchteling.

"Vandaag verblijven er 370 Moldaviërs in het opvangnetwerk, terwijl zij bijna nooit op de vlucht blijken te zijn voor vervolging", zegt De Moor. "Door het land toe te voegen aan de lijst veilige landen kunnen die asielaanvragen sneller afgehandeld worden. Zo blijven die mensen niet onnodig in de asielprocedure of opvang zitten. De asielprocedure dient niet voor wie om economische redenen wil migreren."

De lijst van veilige landen wordt vastgesteld op basis van de onafhankelijke beoordeling van het CGVS. Naast Moldavië worden ook Albanië, Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Kosovo, Montenegro, Servië en India als veilige landen beschouwd.

Meest gelezen