Direct naar artikelinhoud
NieuwsVoetbal

Cercle Brugge-goalgetter Kévin Denkey wint de 33e Ebbenhouten Schoen: ‘Privilege om geëerd en beloond te worden’

Kévin Denkey.Beeld BELGA

Cercle Brugge-goalgetter Kévin Denkey is de winnaar van de 33e editie van de Ebbenhouten Schoen. Dat heeft de organisatie van de jaarlijkse verkiezing voor de beste voetballer van Afrikaanse afkomst in de Jupiler Pro League maandagavond bekendgemaakt tijdens een gala in het Tangla Hotel in Sint-Lambrechts-Woluwe.

en

De 23-jarige Togolees haalde het voor de andere genomineerden Mohamed Amoura (Union), Bilal El Khannouss (Racing Genk), Aboubakary Koita (Sint-Truiden) en Mandela Keita (Antwerp).

“Het is een privilege om geëerd en beloond te worden. Dit betekent veel voor mij, zeker als je ziet welke andere spelers genomineerd waren”, reageerde Denkey. “Ze hebben me heel het seizoen gepusht en ik moet hen ook bedanken. Het is ook dankzij hen dat ik dit seizoen zo goed gepresteerd heb.”

Het lijstje genomineerden voor de Ebbenhouten Schoen van dit jaar oogde erg indrukwekkend. Met Denkey en Mohamed Amoura behoorden twee onvervalste goalgetters tot de kanshebbers. Denkey maakte dit seizoen al 27 goals in de Jupiler Pro League en is de uitblinker bij revelatie Cercle Brugge. Amoura maakte bij Union vooral indruk met zijn snelheid en behendigheid aan de bal.

‘Streng voor mezelf’

Volgens Denkey had hij ook al 35 doelpunten kunnen scoren. “Het is omdat ik streng ben voor mezelf. Dit seizoen heb ik geleerd om meer te spelen met mijn teamgenoten en om te leren hoe iedereen speelt. Dat heeft veel vergemakkelijkt. Ik vergeet ook de coach niet, die me meteen vertrouwd heeft toen hij de ploeg overnam op een moment dat ik niet veel speelde. Ik heb gewerkt en vooruitgang geboekt. Ik bedank de coach en mijn teamgenoten, want zonder hen ben ik niets.”

De aanvaller van Cercle is de eerste Togolese speler die de Ebbenhouten Schoen wint. “Ik ben enorm trots. Ik draag deze trofee ook op aan Togo. De nationale ploeg heeft me geholpen om me te ontwikkelen. Het zou heel bijzonder zijn moest ik kunnen eindigen als topscorer, bovenop deze trofee.”

‘Moeilijk om te blijven’

Denkey, die de trofee opdroeg aan zijn onlangs overleden moeder, keek ook naar de toekomst. “Ik weet niet wat er gaat gebeuren, maar om eerlijk te zijn, het gaat moeilijk worden om bij Cercle te blijven. Ik weet dat de sportief directeur er al over heeft gesproken, maar dat is mijn taak niet. Ik blijf geconcentreerd op het veld, zelfs al is dat niet gemakkelijk met al dat lawaai om me heen.”

Ook de andere drie genomineerden konden terugblikken op een uitstekend seizoen. Bilal El Khannouss is de regisseur van KRC Genk. Aboubakary Koita ontpopte zich met zijn dribbels en geweldig afstandsschot tot de sensatie bij Sint-Truiden.

Mandela Keita ten slotte is een sterkhouder op het middenveld bij uittredend kampioen Antwerp. Bondscoach Domenico Tedesco gunde hem in oktober vorig jaar zijn eerste cap bij de Rode Duivels.

Denkey volgt op de erelijst Mike Trésor op. De assistkoning van vorig seizoen verliet na het seizoen KRC Genk voor Premier League-club Burnley.