© rr

Amerikaans leger parkeert manschappen en voertuigen even in de Kempen

Er verblijven de volgende dagen tot 1.000 Amerikaanse militairen op de basis van het 29 Bataljon Logistiek in Grobbendonk. De troepen zijn op doorreis naar een oefening in Oost-Europa. Een stapje in de Kempense wereld zetten, zit er voor de Amerikanen niet in. Ze mogen enkel om dienstredenen het kwartier verlaten.

Marc Peeters

De buurtbewoners van de militaire basis in Grobbendonk kijken al lang niet meer op van passerende militaire voertuigen. De volgende dagen wordt het evenwel een stuk drukker dan normaal en ook de vrachtwagens die langs rijden zijn minder vertrouwd. De Amerikanen kozen de basis in Grobbendonk als tussenstop onder meer omwille van de goede ligging en de beschikbare accommodatie.

“We hebben enkele grote hallen waarin normaal voertuigen staan leeg gemaakt om er veldbedjes in te plaatsen”, weet luitenant-kolonel Tom Laermans, korpscommandant van het 29 Bataljon Logistiek. “Op die manier kunnen we heel wat personeel een slaapplaats bieden. De omstandigheden zijn misschien wat ruwer maar het lukt wel.” Officieel heet het dathet Grobbendonkse bataljon zorgt voor real live support en dus ook bijspringt inzake voeding, hygiëne en brandstoffen.

Trein

In totaal zetten de Amerikanen deze week in de Antwerpse haven zo’n 2.600 voertuigen aan land. Die zijn in drie grote schepen de oceaan overgestoken. Het zwaarste materieel zoals tanks wordt via het spoor naar Oost-Europa getransporteerd. Daar zullen ze ingezet worden tijdens een grootschalige oefening. Het gros van de voertuigen gaat wel over de weg en passeert deels via Grobbendonk. De verplaatsingen van het rollend materieel zou gebeuren in kleine colonnes om de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken. “We waarderen het geduld dat de Kempense weggebruikers opbrengen om de colonnes zoveel mogelijk vrije baan te geven”, melden de Amerikanen.

Buiten de passage van de vrachtwagens zullen de inwoners van Grobbendonk niet al te veel merken van de aanwezigheid van de militairen “Het is echt wel de bedoeling dat deze mensen in de kazerne blijven”, zegt Tom Laermans. “De Amerikanen nemen ook zelf maatregelen om eventuele verveling tegen te gaan.”