Direct naar artikelinhoud
Belgian Art Prize

Kunstenaars willen Belgian Art Prize niet meer

De vier genomineerden voor de Belgian Art Prize mochten volgend voorjaar in de Brusselse Bozar hun werk laten zien, maar laten die eer nu aan zich voorbij gaan.Beeld Eric de Mildt

De vier genomineerden voor de Belgian Art Prize willen de prijs niet meer. Het kwartet treedt collectief terug nadat de prijs en de exclusief mannelijke shortlist onder vuur kwam te liggen. 

"Bij het aanvaarden van de nominatie veronderstelden we simpelweg dat wij zouden beoordeeld worden op basis van onze artistieke benadering of de inhoud van ons werk. Nu worden we gemakkelijkheidshalve gereduceerd tot heteroseksuele, geprivilegieerde, blanke Brusselaars van middelbare leeftijd." De vier genomineerden voor de Belgian Art Prize – Sven Augustijnen, Koenraad Dedobbeleer, Gabriel Kuri en het duo Jos De Gruyter & Harald Thys – kwamen de voorbije twee weken zonder dat te willen in een polemiek terecht. 

'We worden gemakkelijkheidshalve gereduceerd tot heteroseksuele, geprivilegieerde, blanke Brusselaars van middelbare leeftijd'
Sven Augustijnen, Koenraad Dedobbeleer, Gabriel Kuri, Jos De Gruyter & Harald ThysGenomineerden Belgian Art Prize

Open brief

De organisatie en de jury van die prijs, die claimt de belangrijkste kunstprijs van België te zijn, slaagde er immers in een shortlist op te stellen met enkel mannelijke, blanke genomineerden. "Niet meer van deze tijd", vonden een aantal kunstenaars, directeurs en werknemers uit de kunstensector. Ze lanceerden een open brief om de eenzijdige selectie en het gebrek aan transparantie bij de selectieprocedure aan te klagen. De brief werd ondertussen bijna 800 keer ondertekend en is een hot topic binnen de kunstenwereld. 

In een persmededeling laten de vier genomineerden weten dat ze ervan overtuigd blijven dat de jury zich professioneel, geëngageerd en ethisch van zijn taak heeft gekweten. Toch zien ze zich genoodzaakt zich collectief terug te trekken. "Het publieke debat heeft een voorspelbare grens bereikt", klinkt het. 

'Het publieke debat heeft een voorspelbare grens bereikt'
Sven Augustijnen, Koenraad Dedobbeleer, Gabriel Kuri, Jos De Gruyter & Harald ThysGenomineerden Belgian Art Prize

De vier betreuren dat er in dat debat nauwelijks aandacht is voor de artistieke inhoud van hun werk. Door zich terug te trekken hopen ze dat het debat opnieuw kan gaan over wat volgens hen de kern van de zaak is: het ondersteunen en onderschrijven van het belang van kunst.