De deportatie van Garcia lokte heel wat protest uit.
Foto: AP

Rechter beveelt regering-Trump om onterecht gedeporteerde man terug te halen uit El Salvador

De Amerikaanse regering moet een Salvadoraanse man die onterecht naar zijn thuisland is gedeporteerd, terughalen. Dat heeft een federale rechter beslist. De regering had de fout eerder al toegegeven, maar zei dat het niet meer mogelijk was om hem terug te halen.

Kilmar Abrego Garcia, een 29-jarige Salvadoraan uit de staat Maryland, werd vorige maand het land uitgezet en samen met andere migranten naar El Salvador overgebracht. Daar werd hij opgesloten in de beruchte Cecot-gevangenis. Dat had niet mogen gebeuren, want in 2019 had een immigratierechter beslist dat hij niet naar El Salvador gedeporteerd mag worden, aangezien hij in eigen land het risico loopt om vervolgd te worden door gewapende bendes.

De federale rechter omschrijft Garcia's deportatie als een "illegale daad" en heeft de regering het bevel gegeven om de man terug te halen. Ze krijgt daarvoor tot maandag de tijd. De rechter stelt zich ook vragen bij het feit dat de man naar de Cecot-gevangenis is gebracht, een plek waar de mensenrechten volgens waarnemers worden geschonden. "Waarom is hij in vredesnaam daar?"

MS-13

De regering-Trump heeft toegegeven dat de man ten onrechte gedeporteerd is en spreekt van een "administratieve fout". Ze ging ervan uit dat Garcia lid was van MS-13, een van de beruchte Centraal-Amerikaanse gewapende bendes. Hem terughalen, was echter niet meer mogelijk, argumenteerde de regering. Omdat de man niet meer in de VS is, zijn Amerikaanse rechtbanken ook niet meer bevoegd om hierover te oordelen, luidt het.

Rechter Paula Xinis toonde zich sceptisch over de banden die Garcia zou hebben met MS-13. "Als iemand beschuldigd wordt van lidmaatschap van zo'n gewelddadige en roofzuchtige organisatie, dan komt dat in de vorm van een aanklacht, klacht, strafrechtelijke procedure - een robuust proces, zodat we de feiten kunnen beoordelen. Ik heb dat nog niet gehoord van de overheid."

In werkelijkheid ontvluchtte Garcia in 2011 zijn land omdat hij en zijn familie bedreigd werden door lokale bendes. Van het departement Binnenlandse Veiligheid had hij de toestemming gekregen om op een legale manier in de VS te werken. De man is in de VS getrouwd. Samen met zijn vrouw heeft hij 3 kinderen.

Omstreden deportaties

De deportatie van Garcia lokte heel wat protest uit in zijn thuisstaat. Zijn vrouw heeft geen contact meer met hem gehad sinds hij vorige maand naar El Salvador is overgevlogen. Tijdens een demonstratie riep ze de betogers op om te blijven vechten voor haar man "en alle Kilmars daar buiten van wie de verhalen nog niet gehoord zijn".

De voorbije weken zijn al zeker 250 migranten de Verenigde Staten uitgezet en naar El Salvador overgebracht. De overgrote meerderheid van hen zijn Venezolanen. Volgens president Donald Trump gaat het om "terroristische vreemdelingen". Maar de deportaties krijgen veel kritiek, omdat de regering geen informatie geeft over wie precies het land wordt uitgezet. Mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd dat onschuldige migranten gedeporteerd en opgesloten worden.

nieuwsbrief

Nieuwsbrief Amerika kiest

Mis niets van de laatste ontwikkelingen in het Witte Huis en krijg een helder beeld van wat er speelt in de VS.

Meest gelezen