22 maart 2019 om 14:27
Luister naar

Column Hilbrand Rozema: Twee mokerslagen

Het is stil op de tuin. De aardappelen zitten in de grond. De rulle aarde ligt in rijen. Dinsdag, de dag na de aanslag in Utrecht. Ik voel verdriet. Ik denk aan de nabestaanden van de vermoorde mensen. ‘April is the cruelest month …’ dichtte T.S. Eliot. Maar het klimaat verandert, en maart is nu de wreedste maand. Eerst Christchurch, daarna Utrecht. Twee mokerslagen.

De laatste grote Nederlandse ontdekkingsreiziger, Paul Julien (1901-2001), werd tijdens een tocht door het Afrikaanse regenwoud opgehouden, toen de dragers er pardoes bij gingen zitten. ‘Wij moeten’, legden ze Julien uit, ‘hier wachten tot onze ziel ons weer heeft ingehaald.’ Tuinieren, rommelen op de moestuin, dat kun je wel doen terwijl je wacht op je ziel. Tot je weer bij ­jezelf bent. De aanslagpleger in Utrecht, zei een buurtbewoner, was dat trouwens nooit: bij zichzelf.

Buiten het hek duikt een Afrikaanse vrouw op. Ze kijkt met grote ogen van herkenning naar de tuin. Ze mag van mij best een hoekje bewerken, maar ik ben slechts onderhuurder, dat gaat niet. De hoofdhuurder is EO-coryfee Maarten Vermeulen. Het is al de tweede keer dat er Afrikanen opduiken. Eerder kwamen er Kenianen langs. Zij komt uit ‘Coooongo’ en spreekt Swahili. Ze loopt met een zijwaartse beweging, haar ­wangen getekend door littekens. Ik hoop dat haar ziel haar inhaalt. Moestuinen voor asielzoekers, het klinkt als een goed idee.

Even later brengt een knul van Turkse afkomst zijn scooter tot stilstand om een sjekkie te draaien. Ik biets. Heeft hij ook een tuin? ‘Nee me moeddrr ..!’, zegt hij. En dan prevelt hij raadselachtig: ‘Eén ­tomaat … víér stukjes.’ Het klinkt plechtig-­bezwerend, zoiets als: ‘Eén koninkrijk, vier naties’, dat is de slogan van Nederland bij de Verenigde Naties. Is Nederland na deze week nog één? Of bedoelt hij dat de mensheid één bol is? Of de planeet? Dat is wel zo. Alle stukjes passen en er kan genoeg zijn voor alle mensen.

Nee, de rouwtijd is nog niet voorbij. Het is deze week elke dag dinsdag. Voor woensdag en ­donderdag ontbreekt nog de ruimte. Respect voor politici die altijd maar dóór moeten. Samen naar de stembus gaan, dat is altijd fijn. Maar de uitslag wil ik nog niet zien, ik kijk naar de film Free Solo (National Geographic). Meer dan ooit voel ik hoe hard nodig het is om een binnenruimte te bewaren, waar de man en de partij van wie ik de naam niet zal noemen, niet kunnen komen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ontwaakt, verworpenen der aarde, zongen de communisten. In Oldambt heeft de VCN nog drie raadszetels

Nergens in Nederland botsten arm en rijk zo hard als hier: Oldambt, in Oost-Groningen, is weids en melancholiek. Het kan weer gaan bloeien, ook economisch. Maar het verdriet van de geschiedenis blijft er voelbaar.

Feniks de la Fosse

De overgang verandert ook je seksleven. Wat eerst goed werkte voor jou, werkt nu niet meer

Mijn hoofd staat er niet naar en mijn lichaam zit me in de weg, zegt een vrouw tegen Feniks de la Fosse. Doordat ze in de overgang is, heeft ze geen zin in seks.

Wie zo tegen de komst van vluchtelingen is: bestrijd klimaatverandering en pas je eigen leven aan

Veel bijbelteksten verstoren het feestje van welvarende burgers die de schouders ophalen bij het onrecht dat zij mede veroorzaken, beargumenteert Lysanne van de Kamp.

Afbeelding

Onze samenleving vervloekt mensen. Ongevraagd. U had beter niet geboren kunnen worden

Mannelijke vluchtelingen zullen op straat moeten gaan slapen. De coalitie overweegt hun opvang te schrappen. Wim Dekker voorziet dat Wilders nog meer aanhang zal trekken door de onveiligheid die dat met zich meebrengt.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Die vuist van Yesilgöz, Van der Plas, Omtzigt en Wilders. Ik herken mijn eigen machteloze momenten

'Geachte dames Yesilgöz, Van der Plas en heren Omtzigt en Wilders', schrijft Anita Zeldenrust. 'Ik herken jullie reflex van repressie, van de vuist op tafel. Ik voel het ook als ik klemgezet word.

Reina Wiskerke

Wie de extreem-rechtse krachten wil bestrijden, moet de ander in zijn waarde laten

Een btw-verhoging voor boeken, concerten en kranten? Dat bedenk je toch niet in een tijd van nepnieuws, ontlezing, commercialisering en uitholling van democratische waarden?, schrijft Reina Wiskerke.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Het Vlaams Belang gaat volgende verkiezingen winnen. En dat kan het einde van België betekenen

Het Vlaams Belang belooft de grenzen te sluiten, maar daarbij gaat het niet om de grenzen van België, maar om die van Vlaanderen. Hoe kan het dat zoveel Belgen in die illusie geloven, vraag Kelly Keasberry zich af.

George Harinck is hoogleraar geschiedenis aan de Theologische Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Opkomen tegen onrecht is een menselijke roeping, maar ik huiver bij de studentenprotesten

'Bij een democratie hoort debat, de ruimte en behoefte aan meer dan één mening is haar zuurstof', schrijft George Harinck. 'Een bezetting beschouw ik als aantasting van die ruimte.'

Hilbrand Rozema

Menige Zeeuw verkoopt walnoten en zelfgemaakte jam. Anderen drijven een wat grotere handel: in cocaïne

Ons Zeeuwse vakantiedorp is een oase van welwillendheid, schrijft Hilbrand Rozema. Men verkoopt er zakjes walnoten aan de straat en potjes zelfgemaakte jam en doet nog geen vlieg kwaad. Maar sommigen ...