22 maart 2019 om 03:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Commentaar: Een volk dat zijn Schepper vergeet

Enerzijds valt het wel mee, met die zegetocht van ­Forum voor Democratie door de twaalf Nederlandsche provinciën. Anderzijds is het een triest vertoon van baldadige decadentie, zoals beschreven in het Lied van Mozes (Deuteronomium 32): ‘Toen werd het volk vadsig en vet; het raakte verzadigd, werd dik en rond. Het kwam in verzet en liep weg van zijn Schepper.’

Maar eerst de relativering: 1.044.430 Nederlanders stemden op een kandidaat van de jonge partij. Eén op de zeven kiezers, één op de twaalf kiesgerechtigden. Dat de voorman van hun beweging vervolgens speecht als een haast verkozen president die onze geruïneerde beschaving weer groot gaat maken, is politiek theater. In werkelijkheid werd Forum de grootste doordat de rest tegenwoordig zo klein is en versnipperd. En dat is heus geen drama, zolang die rest – een aantal partijen die samen de grote meerderheid vertegenwoordigen van ‘het volk’ – blijft doen waarin Nederland vanouds zo bedreven is. Namelijk overleggen, geven en nemen, compromissen sluiten, rekening houden met minderheden, samen het minst slechte zoeken.

Het decadente en baldadige van de Forum-saga zit ’m om te beginnen in zijn minachting voor het bestuur van de twaalf provinciën. Gewestelijke kandidaten van de club hielden zich de afgelopen tijd krampachtig stil en onzichtbaar, doken weg voor vragen van regionale media en gaven geen flauw idee prijs van wat zij voor hun provincie willen bereiken. Zij zijn slechts verkozen tot glorie van hun landelijke leider. Die dweept met zijn in romantisch proza verpakte, feitenvrije cultuur- en systeemkritiek. Alles waarvoor Nederlanders zielsdankbaar zouden moeten zijn, is vuilnis voor hem.

Weinig corruptie; prima gezondheidszorg en onderwijs; zeven universiteiten in de wereld-top-100; grote pers- en godsdienstvrijheid; een pluriform, toegankelijk en overwegend beschaafd mediabestel; welvaart; een democratisch stelsel van wereldklasse. Hoe decadent moet je zijn om dat alles met welgekozen woorden uit de fascistische bibliotheek tot puin te verklaren?

Op de klank af horen sommige christenen bij Baudet een terugverlangen naar ‘onze’ christelijke beschaving. Beter beluisterd dweept hij met een samenraapsel van voorchristelijke, heidense mythologie. Religie is voor hem een scheldwoord, een prullenbak voor kennis die ongelegen komt omdat ze financiële offers kan vragen. Met hetzelfde gemak verzint hij zijn eigen prehistorie: ‘We hebben mammoeten gevloerd, ijstijden overleefd.’ Ruim twintig minuten lang werd Baudets reconstructie van de geschiedenis live uitgezonden door de publieke omroep. Maar als een mens die zijn Schepper vergeet, tiert de partij tegen de media die haar groot maakten.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Beeld nd

In het streven naar een veilige omgeving kunnen kerken wel van sportclubs leren

De kerk wordt wel een schaapskooi genoemd, maar in de onderlinge omgang is er soms sprake van een zwijnenstal. Het eisen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is dan ook een goed idee.

Commentaar

Geen weg terug naar normaal voor Israël en Iran, want dat normaal is de weg naar confrontatie

Voor Israël en Iran is er geen weg terug naar 'normaal', want dat normaal is de weg naar een directe confrontatie. De Iraanse Revolutionaire Gardes en hun terroristische agenda zijn daarvan de hoofdoorzaak.

nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.