Luister naar

‘Laat Nederland schip maar opvangen’

Nieuws
Opnieuw dobbert een reddingsschip met 226 migranten aan boord doelloos door de Middellandse Zee. Het schip is naarstig op zoek naar een ‘veilige haven’ om de drenkelingen te kunnen afzetten.
Carlijne Vos redactie vk
vrijdag 22 juni 2018 om 03:00
Op het voordek van de Lifeline staan migranten die uit de internationale wateren van de Middellandse Zee zijn gered.
Op het voordek van de Lifeline staan migranten die uit de internationale wateren van de Middellandse Zee zijn gered. epa / Hermine Poschmann

Amsterdam

Het schip Lifeline, dat onder Nederlandse vlag vaart, heeft de migranten donderdagochtend gered voor de kust van Libië, maar krijgt geen toegang tot Italië. Het schip is op zoek naar een ‘veilige haven’, zo meldt de Duitse moederorganisatie Mission Lifeline.

De rechts-populistische Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, heeft op Facebook gezegd dat Nederland het schip maar moet opnemen. ‘Het vaart onder Nederlandse vlag. Dan is het toch Nederlands? Of is het een spookschip?’

In Italië zijn de geredde migranten in elk geval niet meer welkom, maakte minister Salvini duidelijk. ‘Die ­pseudovrijwilligers moeten maar elders voet aan de grond krijgen. Wij kunnen het niet meer alleen, laat andere landen nu maar ingrijpen.’

Volgens Nederland vaart het schip weliswaar onder Nederlandse vlag, maar is het niet in Nederland ingeschreven. Nederland draagt daarom geen verantwoordelijkheid, zo had het Italië in het weekeind al laten weten, nadat Salvini hetzelfde dreigement had geuit. ‘Het is ook wat vergezocht om te veronderstellen dat Rotterdam een van de dichtstbijzijnde veilige havens zou zijn’, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

migratiecrisis

Woensdag stelde Salvini al dat Spanje nu aan de beurt is om de eerstvolgende vier reddingsschepen op te nemen. ‘We zijn dankbaar dat Spanje ruim 600 migranten (van de Aquarius, red.) heeft ontvangen, maar volgens het Europese verdeelplan zou Spanje 3265 migranten van ons overnemen. Het werden er maar 235. Daarom zijn de volgende vier schepen voor Spanje.’

Eerder herinnerde Italië Frankrijk ook al aan dit oude Europese verdeelplan, dat bedoeld was om Griekenland en Italië te ontlasten, maar jammerlijk mislukte.

Met zijn uitspraken zet Salvini Europese leiders onder druk om zondag op de met spoed ingelaste migratietop met een oplossing te komen. Het ontwerpplan dat EU-president Donald Tusk deze week lanceerde om de migratiecrisis te bezweren, is volgens de Italianen veel te vrijblijvend en mist concrete aanbiedingen om Italië te ontlasten. Woensdag dreigde de nieuwe Italiaanse premier Conte zelfs even weg te blijven, waarmee de top bij voorbaat zou zijn mislukt.

Na een telefoongesprek met zijn Duitse ambtgenoot Angela Merkel liet Conte donderdag weten dat hij zondag wel komt.

Aquarius

De Europese migratiecrisis laaide vorige week weer eens op na de weigering van Italië om het reddingsschip Aquarius met 629 migranten aan boord te ontvangen. De nieuwe Italiaanse regering wilde hiermee duidelijk maken dat het Italië menens is met de verkiezingsbelofte dat het land niet langer als ‘het vluchtelingenkamp van Europa’ zal fungeren. Het schip mocht uiteindelijk de migranten aan wal zetten in het Spaanse Valencia.

In dezelfde week schaarde de Duitse CSU zich achter de ‘antimigratie-as’ die gevormd wordt door Oostenrijk en Hongarije. Ze eist dat migranten worden teruggestuurd naar het eerste Europese land waar ze zijn geregistreerd: Italië of Griekenland dus. Dit ‘terugduwbeleid’, dat haaks staat op de wens van Italië om te worden ontlast, leidt tot het opwerpen van nieuwe grenzen binnen de Europese Unie en vormt een serieuze bedreiging voor ‘Schengen’. De migratietop van zondag is dan ook vooral opgetuigd om de Europese eenheid en het vrij verkeer te redden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.