Direct naar artikelinhoud
WK Voetbal

Messi drijft mee op golf van onkunde

Het hoofd gaat naar beneden bij Lionel Messi. Na de vernedering tegen Kroatië is een wereldtitel ver weg.Beeld REUTERS

Argentinië moest dit WK bewijzen dat het meer kon zijn dan de ploeg van vedette Lionel Messi. Tegen Kroatië volgde de ontluisterende waarheid. Een vroege exit wenkt voor de Argentijnen.

Voetbal was verpakt in een banale schil van vulgariteit, schofterigheid en aanstelleritis. De werkelijkheid bleek erger dan al was verwacht voor de sleutelwedstrijd Argentinië-Kroatië, waarin Messi en co. bijna naar de uitgang van het WK werden gedirigeerd. Kroatië is na de verdiende 3-0 al zeker van de achtste finales, met twee zeges.

Argentinië is vrijwel uitgeschakeld, maar nog niet definitief. Het moet hopen op een zege van Nigeria tegen IJsland vandaag, dan blijft de kans op kwalificatie minimaal aanwezig, mits het dan ruim van Nigeria wint en Kroatië niet te aardig is voor IJsland. Bij gelijke stand in punten telt eerst het doelsaldo bij de FIFA.

Maar hoe moet Argentinië in hemelsnaam een duel winnen? Het elftal is een verschutting, Messi laat zich meedrijven op golven van onkunde. In dit Argentinië is hij opeens aards, alsof het lot van een voetbalgek land te zwaar op hem drukt.

Flater Caballero

Messi is vermoedelijk blij dat hij van dit gedraal af is. Hij is een tovenaar die zijn magie kwijtraakt in een circus van tweederangsartiesten. De eeuwige vergelijking met Maradona, weer pontificaal op de tribune in Nizjni Novgorod, moet hem onderhand tot op het bot tergen.

Waar zijn club Barcelona in goede tijden een combinatiemachine is, met Messi als scharnier, is Argentinië een visieloos elftal, een clubje krachtpatsers zonder fijnzinnigheid, zonder beweging, zonder klasse.

In een vooral voor rust afzichtelijke partij bleef het vrij lang 0-0. Dat was het mogelijk gebleven als doelman Caballero niet vreselijk in de fout was gegaan. Hij fabriceerde na een makkelijke terugspeelbal een kolderiek, zacht boogballetje, afgestraft door een schitterende volley van Rebic, de spits van Eintracht Frankfurt die blij mocht zijn geen kaart te krijgen, toen hij alle lucht uit het lijf van Mercado ramde met een onbezonnen sprong.

'Messi, hij moet zich hebben gevoeld als een drenkeling op een onbewoond eiland'

Messi, hij moet zich hebben gevoeld als een drenkeling op een onbewoond eiland. Hij behaalde drie finales in drie jaar (2014, 2015 en 2016). Hij verloor ze alle drie. Twee voor de Copa América, eentje op het vorige WK. Nu is hij verdwaald in een elftal dat te veel op zijn tenen moet lopen, aan de hand van een trainer die van overspannen gedrag zijn handelsmerk maakte. Sampaoli, wat een warhoofd. De trainer had drie andere mannen opgesteld dan tegen IJsland, toen Argentinië met 1-1 startte. Maar wie er ook speelt, het maakt allemaal niet uit, mede omdat Argentinië nooit kan vertrouwen op zijn gammele defensie. Kroatië is wel een machine. Het is voor de topgeneratie met Modric, Rakitic, Mandzukic en al die anderen tijd om te oogsten.

Ach, dit is het lot van Messi. Elk land weet dat hij niet af te stoppen is als hij ruimte krijgt, en dus geven ze hem geen ruimte. IJsland hield een soort dubbele handbalverdediging van twee linies op de rand van het zestienmetergebied, Kroatië deed weinig anders voor rust. En af en toe zet zo'n ploeg dan handig druk om wat gevaar te stichten.

Na het doelpunt van Kroatië zette Argentinië aan. Sampaoli bracht Higuaín en later ook Dybala, maar Kroatië scoorde nog twee keer. Eerst een fraai schot van spelmaker Modric, daarna een intikker van Rakitic, na een voor Argentinië vernederende aanval.