© BFM

Magazijn van Carrefour Express gaat volledig in vlammen op

In het magazijn van Carrefour Express in de Breendonkstraat in Willebroek brak zaterdag rond 17u brand uit. De bewoners van de bovenliggende appartementen waren al in veiligheid bij aankomst van de brandweer. Een persoon die in de winkel was, werd naar het ziekenhuis overgebracht nadat hij rook had ingeademd.

Kristof Van Rompaey, Theo Derkinderen

De brandweerkorpsen van Puurs en Willebroek rukten uit naar de Breendonkstraat voor een brand bij Carrefour Express. “Toen we arriveerden, stelden we een uitslaande brand vast in het achterliggende magazijn waar ook een bureautje en een koelcel gevestigd was. Er lagen allerlei materialen die fel branden”, zegt kapitein Jeroen Van Ackerbroeck van hulpverleningszone Rivierenland. “We startten onmiddellijk met een verkenning, waaruit bleek dat de brand niet verder doorheen het gebouw was verspreid. Hoewel er in de winkel dus geen echte brandschade is, is de rookhinder er wel enorm.”

Op het ogenblik van de feiten was er beweging in de supermarkt. Een persoon werd preventief afgevoerd omwille van rookintoxicatie, maar mocht het ziekenhuis snel weer verlaten. Boven de winkel zijn vier appartementen gelegen. “In drie daarvan waren er bewoners aanwezig. Een andere persoon was met vakantie”, zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA), die zich ter plaatse kwam vergewissen van de toestand. De bewoners waren al geëvacueerd toen de brandweer arriveerde. De pompiers wisten nog een hond en enkele konijnen in veiligheid te brengen.

© BFM

Voor de brandweermannen was het niet eenvoudig om het pand binnen te dringen. “Omdat het magazijn voornamelijk bestond uit platen, zonder echt structurele elementen erin, begon alles snel in te zakken”, zegt kapitein Van Ackerbroeck nog. “Toen duidelijk werd dat het binnen in de winkel niet brandde, slepen we vooraan een rolluik open om te kunnen ventileren.”

De brand veroorzaakte aanvankelijk zoveel rook dat het incident zelfs vanop de Sint-Romboutstoren in Mechelen zichtbaar was. Om zeker te zijn dat alle brandhaarden onder controle waren, werd de achterbouw met hulp van een kraan verder afgebroken. De brandweerwagens reden omstreeks 19.15u terug richting kazerne.

© BFM

Kortsluiting in printer

In de bovenliggende appartementen werden ’s avonds nog CO-metingen gedaan. De geurhinder was er groot. De slachtoffers hadden zich voorbereid om tijdelijk onderdak bij familie of vrienden te zoeken, maar de woningen mochten ’s avonds wel terug betreden worden. Inmiddels zijn ze weer bewoonbaar. “Het belangrijkste is dat iedereen hier heelhuids is uitgeraakt”, mijmerde een bewoonster na de bluswerken. “Dit had heel anders kunnen aflopen.” Carrefour stelde intussen een firma aan om de hele winkel te ontruimen. “Met de bedoeling om zo snel mogelijk weer te openen”, zegt burgemeester Bevers nog.

Het parket stuurde zondag een deskundige ter plaatse om de oorzaak van de brand verder te onderzoeken. “Daaruit blijkt dat de brand ontstond ter hoogte van een printer”, zegt parketwoordvoerder Lieselotte Claessens. “Een elektrische kortsluiting in het apparaat bleek de oorzaak te zijn.”

© BFM

© BFM