Drieduizend bomen aangeplant met de hulp van jong en oud

Zo’n 250 kinderen en volwassenen hebben in Heindonk (Willebroek) ruim 3.000 nieuwe bomen aangeplant. Het klimaatbos is

het gevolg van eerdere beloften van Bos+, Climate Express en

Klimaatcoalitie die één vierkante meter bos beloofden per

deelnemer aan de klimaatmars.

Jan Boey

Bos+ deed recentelijk een oproep om mee te helpen bij de aanplanting van een nieuw en 1,6 hectare groot bos in Willebroek. De plantactie van dat klimaatbos aan de Kleine Bergen in Heidonk, tussen een bestaand bos en de voetbalterreinen van Heindonk, was een groot succes. “Dat hadden we echt niet verwacht. Minstens 250 mensen, zowel jong als oud, daagden op en staken mee de handen uit de mouwen. Het was echt een succes”, zegt schepen van milieu Maaike Bradt (CD&V). Willebroek had eerder al aan Bos+ voorgesteld om aanplantingen te doen in het kader van haar eigen klimaatactieplan. Het terrein in Heindonk, maar ook dat in Tisselt, gelegen achter Promat, leende zich daar uitstekend toe. “Al snel zijn we met Bos+ tot een akkoord gekomen”, zegt de schepen.

Bart Carlier van Bos+ is eveneens enorm blij met de talrijke opkomst aan enthousiaste planters. “Het is allemaal heel snel moeten gaan, maar we zijn erin geslaagd. We hadden, voor zowel de aanplanting in Willebroek als eenzelfde initiatief in Kortrijk, in totaal een vijfhonderdtal aangemelde vrijwilligers. Ook in Ecuador is zondag trouwens een bos aangeplant. En na het regenseizoen gebeurt hetzelfde in Oeganda”, zegt hij. “Voor Bos+ zijn die aanplantingen in het buitenland alleszins even belangrijk.”

Zo’n 75.000 mensen kwamen in december op straat voor het klimaat. Met als resultaat: 75.000 vierkante meter nieuwe klimaatbossen. Zoals beloofd, plant Bos+ de helft in Vlaanderen en de helft in de tropen. In Willebroek is gekozen voor inheemse soorten die vooral de vochtige ondergrond goed aankunnen. Het gaat om onder andere grauwe abeel, vogelkers, boswilg, ratelpopulier en zwarte els. Op het iets drogere gedeelte worden ook zomereiken aangeplant.

De aanplanting ging goed vooruit, want de plantgaten waren vooraf al gemaakt. “Het gaat om iets meer dan een boom per vierkante meter, zodat we in totaal zelfs meer dan 3.000 bomen hebben geplant”, zegt Bart Carlier.

Ook Leon Ruiz (7) was van de partij, samen met mama An. “Ik vind dit zeer fijn. Bomen zijn mooi en ze geven ons zuurstof. Ik heb al enkele bomen aangeplant. Dat doe ik door ze in een ijzeren netje te steken dat mee de grond ingaat. Daardoor krijgen konijnen geen kans om de jonge wortels te beschadigen”, zegt de jonge klimaatmaker.

Over vijf jaar worden deze metalen netten verwijderd. “Dan zullen de bomen sterk genoeg zijn om de konijnen te trotseren”, zegt Bart Carlier.

Verderop zijn enkele Chirojongeren aan de slag. “Wij zijn van Chiro Sint-Jef, afdeling aspiranten. We hadden vorige week vernomen dat dit initiatief zou plaatsvinden en wilden er absoluut bijzijn. We willen laten zien dat jongeren ook bezig zijn met ons klimaat”, zeggen Vincent, Jelle, Andres en hun leiders Nicolas en Stijn.

De plantdag werd afgesloten met een toost op het geleverde werk.

www.bosplus.be