© BFM

Gebouw stort in op Astridplein: “Het leek wel of er een bom ontplofte”

Het Koningin Astridplein is vrijdag lange tijd deels afgesloten. Een deel van een gevel was ingestort en kwam op het trottoir terecht. Het beschadigde gebouw moet zo snel mogelijk beveiligd worden.

sam reyntjens

“Het leek wel of er een bom ontplofte”, vertelt Ibrahim Tajarni die twee huizen verder aan het werk was bij Medina Burger. In het hamburgerrestaurant ontstond vrijwel onmiddellijk paniek. “Mensen liepen gillend naar buiten, ze dachten echt dat er een aanslag gepleegd was”, vertelt zaakvoerder Faouaz Dachouite. “Alles hing onder het stof, op straat zag je niets meer.”

Het stof en het kabaal waren gelukkig niet afkomstig van een bomaanslag maar van een instorting. Vlak bij de plek waar ’s morgens nog een geïmproviseerde fietsenstalling stond voor het ontbijt van de Dag van de Jeugdbeweging donderde rond 14.30u een deel van de gevel van een onbewoond pand naar beneden.

“Op het nippertje weggesprongen”

Als bij wonder raakte niemand gewond. Noch de arbeiders die in het gebouw aan het werk waren, noch toevallige voorbijgangers op het voetpad van het drukke Koningin Astridplein. “Op camerabeelden was te zien dat vier voorbijgangers maar op het nippertje konden wegspringen”, zegt brandweerwoordvoerder Kristof Geens. Die camerabeelden werden aandachtig bestudeerd, ook om na te gaan dat er zeker niemand meer in het gebouw aanwezig was. “Daarvoor hebben we ook warmtecamera’s ingezet”, legt Geens uit.

© Victoriano Moreno

De drie mannen die binnen aan het werk waren hielden zich volgens de architect bezig met voorbereidende werken. “Het opruimen van duivenkarkassen en uitwerpselen en dergelijke.” Of ze op het moment van de instorting nog binnen waren is niet duidelijk. Zelf wilden de mannen gisteren geen commentaar geven.

Gevel ging net gerestaureerd worden

“Vermoedelijk is de instorting een gevolg van de werken die aan de gang waren”, zegt stadsingenieur Steven Frimault. Hij kwam ter plaatse om de stabiliteit van de aanpalende gebouwen te onderzoeken. “Er is nog een risico dat het puin en de pilasters van de vierde en vijfde verdieping van het ingestorte gebouw naar beneden vallen”, zegt Frimault. “Om de omgeving te beveiligen zijn er nu herashekken rond het gebouw geplaatst. Het is nu aan de eigenaar om zo snel mogelijk maatregelen te treffen.”

Vrijdagavond begon de aannemer al met de eerste werken om ervoor te zorgen dat er geen puin meer naar beneden zou vallen. De werken aan het gebouw waren aangevraagd door een Nederlander. Die wilde er vijf appartementen en een handelszaak van maken. Op de voorgevel na zou het hele pand afgebroken worden. De gevel zou gerestaureerd worden. Of die plannen hetzelfde blijven is nog niet duidelijk.

© RR

Door het incident en de nasleep was het drukke Koningin Astridplein een lange tijd gedeeltelijk afgesloten. Dat zorgde voor hinder op de tram- en buslijnen in de omgeving.

© BFM

© BFM