Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

Nieuws
De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.
anp
dinsdag 23 april 2024 om 11:23 aangepast 12:08
Afbeelding
beeld anp

De omstreden wet moet voorkomen dat asielzoekers in smokkelbootjes de gevaarlijke oversteek van het vasteland naar het Verenigd Koninkrijk maken. Maar critici waarschuwen al jaren dat uitzetting naar een land als Rwanda op gespannen voet zou staan met de mensenrechten. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, het hof van de Raad van Europa, hield uitzettingen al eens tegen omdat de asielzoekers eerst verhaal moesten kunnen halen bij de Britse rechter.

"De Britse regering moet afzien van het verwijderen van mensen onder het Rwanda-beleid en de inbreuk die de wet maakt op de onafhankelijke rechtspraak terugdraaien", zegt O'Flaherty. Het mensenrechtenhof, wiens uitspraken bindend zijn voor lidstaten als het Verenigd Koninkrijk, heeft nog geen oordeel geveld over de wet.

Uit de Raad

De Britse premier Rishi Sunak heeft meermaals gezegd dat zijn land desnoods uit de Raad van Europa stapt als het mensenrechtenhof de Rwanda-plannen zou willen tegenhouden.

Twee belangrijke organisaties van de Verenigde Naties hebben ook kritiek op de wet. Mensenrechtenchef Volker Türk en de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi hebben de Britse regering opgeroepen de wet te "heroverwegen". Het VK moet verantwoordelijkheid nemen voor de vluchtelingen en hun opvang, vinden zij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rijkswaterstaat: drukste vrijdagmiddagspits van dit jaar

Op de Nederlandse wegen staat ruim 450 kilometer file, meldt Rijkswaterstaat. Daarmee is het de drukste vrijdagmiddagspits tot nu toe van 2024. 'De fileteller maakt overuren', aldus de verkeersdienst.

Afbeelding

Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie.

Afbeelding

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het doel is de wolf te leren mensen niet te benaderen.

Afbeelding

Spanje stopt met jaarlijkse prijs voor stierenvechten

Spanje gaat niet langer de jaarlijkse prijs voor de beste stierenvechter uitreiken, meldt het ministerie van Cultuur. Het departement stelt dat de uitreiking niet meer past bij 'de nieuwe sociale en culturele realiteit' van Spanje.

Afbeelding

Apple stijgt op Wall Street na meevallende iPhone-verkopen

Apple behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York, die aanzienlijk hoger openden. Het grote Amerikaanse techconcern zag de verkopen van de iPhone dalen, maar boekte desondanks meer omzet en winst dan verwacht.

Afbeelding

Schiphol neemt meer tijd voor aanbesteding beveiliging na kritiek

Schiphol neemt meer tijd voor de nieuwe aanbesteding van de beveiliging op de luchthaven. Volgens vakbond CNV is dat mede op aandringen van de vakbonden, omdat er bij de laatste tender, vier jaar geleden, problemen ontstonden.